Internasjonal skatt og avgift

Siden er utarbeidet av advokat Caroline Svelland Hauge, advokat Johanne Severi Kristiansen og advokatfullmektig Heidi K. Skovdahl, alle Deloitte Advokatfirma.

MVA-oppdateringer i EU

EU: I den forenklede rapporteringsportalen for salg av elektroniske tjenester B2C i EU (MOSS), er det nå åpnet for at EU-stater kan publisere gjeldende mva-satser for slike salg. Når MOSS utvides til å gjelde e-commercesalg fra 2021, vil det også åpnes for å publisere mva-satser for salg ved netthandel B2C og for andre B2C-tjenester.

Storbritannia: Den øverste administrative skatteklagenemnden har avgjort at digitale utgaver av aviser, i likhet med papirutgaver, er avgiftsfritatt og dermed skal beregnes med 0 % mva. Nullsatsen for elektroniske aviser har hatt virkning i Norge siden 2016.

Ungarn: Fra 1. juli 2020 reduseres fristen for å utstede faktura fra 15 dager til åtte dager. Fra samme dag vil det bli obligatorisk å inkludere det ungarske mva-nummeret til kunder som er etablert i Ungarn, uavhengig av fakturaens beløp.

Polen og Luxemburg: Skattemyndighetene i både Polen og Luxemburg har fått ny bankkonto for betalinger av skyldig mva-beløp fra mva-registrerte virksomheter etter 1. januar 2020.

Belgia: Fra og med 2020 inntrer ytterligere rapporteringsforpliktelser for fellesregistrerte selskaper når den årlige omsetningen til fellesregistreringen overstiger 15 millioner euro. Fristen for første kvartal er 20. april 2020.

Fra 1. januar 2020 er det mulig for nyetablerte virksomheter å få tilbakebetalt mva på månedlig basis i virksomhetens første to år.

Nederland: Det er ikke lenger adgang for juridiske virksomheter til å levere årlige mva-meldinger i Nederland. Virksomhetene må i stedet rapportere mva kvartalsvis. Privatpersoner og partnerskap bestående av privatpersoner kan fortsatt levere mva-meldingene årlig. Endringen trådte i kraft 1. januar 2020.

Fra samme dato er det innført innenlandsk omvendt avgiftsplikt («domestic reverse charge») for sertifikater på fornybar energi. Endringen innebærer at kjøpere av slike sertifikater, er forpliktet til å beregne og betale mva på anskaffelsen.