Logg på for å laste ned PDF
Havbruksskatteutvalget:

Foreslår ekstraskatt på 40 prosent

Advokat

Tone Kaarbø

Partner advokatfirmaet Ræder AS

Ekstraskatten foreslås ilagt gjennom en grunnrenteskatt, slik kraftsektoren og petroleumssektoren også har. Ekstraskatten skal fordeles mellom stat og kommune gjennom en produksjonsavgift. Samtidig foreslås avvikling av eiendomsskatt på oppdretts­anlegg i sjø.

Delt i synet på grunnrentebeskatning

Utvalget har vært partssammensatt og det er derfor ikke overraskende at utvalget er delt i sitt syn på om og hvordan en ekstrabeskatning av havbruksnæringen skal skje. Utvalget har vært enige om at næringer der det genereres en grunnrente, bør ekstrabeskattes. Prinsippet om at fellesskapet skal ha en andel av avkastningen ved utnyttelse av fellesskapets ressurser kjenner vi fra tidligere gjennom grunnrentebeskatning av både petroleums- og kraftsektoren.

Utvalget har videre vært enige om at det er en grunnrente i havbruksnæringen. Grunnrenten i havbrukssektoren er knyttet dels til at det er en begrenset mengde lokaliteter på verdensbasis egnet for havbruk, dels er det en reguleringsrente ved at det er begrensninger på hvor mange tillatelser som kan gis som følge av miljøreguleringer. Samspill mellom regulering og naturgitte forhold kan bidra til at grunnrenten realiseres.

På bakgrunn av analyser anslås grunnrenten å utgjøre ca. 20 milliarder kroner årlig. Utvalgets flertall mener at fellesskapet bør få en andel av grunnrenten i havbruksnæringen. Mindretallet mener det ikke bør innføres en grunnrenteskatt for havbruksnæringen, og at dagens modell for innhenting av grunnrente gjennom auksjoner av ny produksjonskapasitet bør videreføres.

I hovedtrekk er utvalget enige om hvordan en overskuddsbasert, periodisert grunnrenteskatt kan utformes for å hente inn en andel av grunnrenten til fellesskapet. Det anbefales at dette kombineres med en produksjonsavgift som medfører at grunnrenteskatten kan fordeles til vertskommunene basert på fordelingsnøkler som benyttes for Havbruksfondet.

Utvalget er også enige om at en bør bruke auksjoner ved tildeling av alle nye tillatelser og gå bort fra at deler av veksten tildeles til fastpris. Det sikrer effektiv fordeling av tillatelser og sørger for at fellesskapet får en større andel av grunnrenten.

Utvalget er delt i spørsmålene om hvorvidt det skal innføres en grunnrenteskatt, og hvilken modell som skal benyttes, for å hente inn grunnrente også fra eksisterende tillatelser.