Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Skattemyndighetenes endringsadgang og tilleggsskatt

Kategori: Skatt

Spørsmål: Skattekontoret har sendt varsel om endring av ligningen for et inntektsår som ligger fem år tilbake. Det er også varslet om tilleggsskatt. Saken gjelder en aksjegevinst på kr 100 000 som ikke er kommet til beskatning. Aksjegevinsten ble oppgitt i selvangivelsen. Jeg mener endringsadgangen er tapt og at det uansett ikke er grunnlag for tilleggsskatt.

Svar: Etter den nye skatteforvaltningsloven som trådte i kraft 1. januar 2017 kan skattemyndighetene endre skattefastsettingen inntil fem år etter utgangen av skattleggingsperioden selv om skattyter har gitt riktige og fullstendige opplysninger i skattemeldingen.

Da denne skattemeldingen (selvangivelsen) ble levert, var det ligningsloven som regulerte endringsadgangen. Det følger da av skatteforvaltningsloven § 16–2 at det er reglene i ligningsloven som gjelder hvis disse er gunstigere enn reglene i skatteforvaltningsloven.

Etter ligningsloven § 9–6 nr. 3 bokstav a var fristen for endring til ugunst for skattyter to år etter inntektsåret når skattyter ikke har gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger. Toårsfristen gjaldt imidlertid ikke dersom det dreide seg om en feil ved ligningen som skattyter ikke har gjort skattekontoret oppmerksom på, og som skattyter er eller burde vært klar over.

Spørsmålet om skattyter er eller burde ha vært klar over feilen, må avgjøres konkret. Ved vurderingen må det blant annet sees hen til hvor oversiktlige eller kompliserte inntektsforholdene er.

Tilleggsskatt kan uansett ikke ilegges så lenge det ble gitt fullstendige opplysninger i skattemeldingen. Det gjelder selv om skattyter ikke meldte fra om feil ved ligningen eller skatteoppgjøret.