Internasjonal skatt og avgift

Siden er utarbeidet av advokatfullmektig Caroline Svelland Hauge, advokat Johanne Severi Kristiansen og advokatfullmektig Heidi K. Skovdahl, alle Deloitte Advokatfirma.

Digitalskatt i flere land

11. juli 2019 vedtok nasjonalforsamlingen i Frankrike 3 % skatt på bruttoinntekt i digitale selskaper. Reglene rammer inntekt fra to typer tjenester i Frankrike: 1) levering av digitale plattformer (f.eks. Uber og Airbnb), og 2) annonseringstjenester på digitale plattformer (f.eks. Google og Facebook). Reglene gjelder alle multinasjonale selskaper som har en global omsetning på over 750 millioner euro og omsetning fra franske brukere på over 25 millioner euro.

Samme dag annonserte britiske myndigheter at det vil bli innført en «Digital Services Tax» også i Storbritannia. Digital Services Tax vil gjelde for inntekt tjent fra og med april 2020. Regelen opererer med en skattesats på 2 %, og terskelverdier på 500 millioner pund i global omsetning og 25 millioner pund på årlig inntekt fra britiske brukere av den digitale plattformen.

Flere land innfører nasjonale virkemidler

Spanske myndigheter har gitt uttrykk for at regler om digital skatt kommer. I juli 2019 uttalte landets finansminister at regjeringen vil innføre regler for skattlegging av multinasjonale digitale selskaper så snart som mulig. Reglene ble offentliggjort allerede i statsbudsjettet for 2019, og svarer i hovedsak til de franske reglene. Det samme gjelder Israel, som har gitt uttrykk for at de ønsker å følge den franske modellen, dersom nasjonale regler for digital skatt skal innføres.

India, Uruguay og Peru har også innført regler for skattlegging av multinasjonale digitale selskaper. Reglene i disse landene følger et eget oppsett blant annet i form av økt kildeskatt.

Konsekvenser av lovgivning på nasjonalt nivå

De foreslåtte og innførte nasjonale reglene viser at forskjellene i utformingen av reglene allerede er store. Konsekvensen av at statene selv innfører sine egne regler er at det blir vanskelig for selskapene å kartlegge og forutberegne skatterisikoen for sin virksomhet.