Logg på for å laste ned PDF

Avgiftsadvokaten svarer

Om Avgiftsadvokaten svarer

Ivan Skjæveland er advokat og partner i Deloitte Advokatfirma og er spesialist på avgiftsrett. Han har prosedert en rekke skatte- og avgiftssaker for domstolene, og har møterett for Høyesterett. Han er også en ofte benyttet foreleser innenfor sitt spesialområde, og vil i denne spalten svare på spørsmål knyttet til avgift.

Ev. spørsmål kan sendes: iskjaeveland@deloitte.no

Hvilke anskaffelser omfattes av justeringsforpliktelsen?

Spørsmål

Vi holder på et med et ombyggingsprosjekt og i den forbindelse lurer vi på hvilke anskaffelser som omfattes av justeringsforpliktelsen. Vi har blant annet hatt bistand av både arkitekt og annen ekstern konsulent, samt kjøpt inn en del materialer og kontorutstyr i forbindelse med prosjektet. Vil merverdiavgift på disse anskaffelsene omfattes av justeringsgrunnlaget?

Svar

Kort om justeringsreglene

Justeringsreglene supplerer merverdiavgiftslovens hovedregel om fradragsrett for inngående merverdiavgift på alle anskaffelser til bruk i avgiftspliktig virksomhet. Reglene innebærer at dersom anskaffelsenes tilknytning til den avgiftspliktige virksomheten endres, vil avgiftssubjektets fradrag kunne justeres ned eller opp. Resultatet kan bli at avgiftssubjektet vil måtte tilbakeføre store beløp til avgiftsmyndighetene.

Justeringsreglene gjelder imidlertid kun for det som kalles kapitalvarer. Hvorvidt det vil oppstå en justeringsforpliktelse på innsenders eiendom, vil derfor bero på om byggearbeidene oppfyller lovens vilkår for å etablere en kapitalvare. Videre er det viktig å skille mellom hva som etablerer en kapitalvare og hvilke kostnader som kan inngå i justeringsgrunnlaget for kapitalvaren når denne først er etablert.

Hva som etablererer en kapitalvare

For at det skal oppstå en kapitalvare på fast eiendom, kreves det «ny-, på- eller ombygging», jf. mval. § 9–1 annet ledd. Høyesterett har presisert dette vilkåret til et krav om «fysiske byggearbeider» på eiendommen. Det er videre et vilkår at arbeidene må være aktiveringspliktige, noe som kort sagt betyr at disse må være av verdi for skattyter etter anskaffelsesåret. Dette vilkåret innebærer en avgrensning mot blant annet reparasjons- og vedlikeholdskostnader.

Det siste vilkåret for at en kapitalvare skal anses etablert, er at inngående merverdiavgift på byggetiltaket må overstige lovens beløpskrav på 100 000 kroner. Skattedirektoratet har i en uttalelse forutsatt at det er inngående merverdiavgift på selve de fysiske, aktiveringspliktige byggearbeidene som må overstige dette beløpskravet.

Hvilke anskaffelser som inngår i en etablert kapitalvare

Dersom en kapitalvare først er etablert, er det i utgangspunktet en svært vid ramme for hvilke kostnader som inngår i justeringsgrunnlaget. Merverdiavgiftsforskriftens eneste krav er at avgiften «skal betales (…) i forbindelse med byggetiltaket». Etter både forarbeidene og rettspraksis må det legges til grunn en vid forståelse av hva som kan regnes å stå «i forbindelse med» et byggetiltak, når kapitalvaren først er etablert. Forarbeidene angir for eksempel eksplisitt at «kostnader til konsulenter mv.» inngår i justeringsgrunnlaget, og Høyesterett har lagt til grunn at alt som omfattes av det vide begrepet «prosjektering», omfattes. Det er derfor klart at både arkitekttjenester og øvrige konsulenttjenester vil inngå i justeringsforpliktelsen.

Det må imidlertid trekkes en grense mot ikke-aktiveringspliktige kostnader, for eksempel kostnader til daglig drift og ordinær administrasjon av virksomheten. Det er derfor klart at vanlig kontorutstyr ikke inngår i justeringsgrunnlaget.