Internasjonal skatt og avgift

Siden er utarbeidet av advokatfullmektig Caroline Svelland Hauge, advokat Johanne Severi Kristiansen og advokatfullmektig Heidi K. Skovdahl, alle Deloitte Advokatfirma.

Norge har ratifisert Multilateral Instrument

17. juli 2019 godkjente Norge OECDs multilaterale instrument (MLI). Traktaten er forventet å tre i kraft 1. november 2019, tre måneder etter overlevering av ratifikasjonsdokumenter til OECD. Norge blir således det 30. landet til å fremlegge slike dokumenter.

Hovedformålet med MLI er å hindre misbruk av skatteavtaler. MLI inneholder en rekke bestemmelser med ulike valg og forbehold landene kan ta. Norge har blant annet valgt minstestandarden Principle Purpose Test («PPT») inntatt i artikkel 7. Testen vil kunne innebære at en skattefordel nektes dersom det er rimelig å anta at skattefordelen var et av hovedformålene med disposisjonen som, direkte eller indirekte, ledet frem til fordelen. Øvrige valg og forbehold følger av vedlegg 2 til Prop.15 S (2018–2019).

Regler som også er verdt å merke seg, er artikkel 8, med krav til eiertid av aksjer på 365 dager for å få rett til redusert kildeskatt på utbytte, og artikkel 9 med innstramming av reglene om fast driftssted.

MLI får virkning for kildeskatter som ilegges fra 2020, men for de øvrige skattebestemmelsene får MLI først effekt fra 2021 (med mindre man har avvikende regnskapsår).