Logg på for å laste ned PDF

Digital Services Tax i EU og Frankrike

Advokat

Lene Lodde

Manager i KPMG Law

Denne artikkelen ser nærmere på forslaget om innføring av en midlertidig Digital Services Tax i EU og innføring av Digital Services Tax i Frankrike (den franske DST).* Takk til Jan Samuelsen, Partner i KPMG Law Advokatfirma AS og Per Daniel Nyberg, Partner i KPMG Law Advokatfirma AS for nyttige kommentarer.

Sammendrag

EU-kommisjonen har foreslått å innføre en midlertidig Digital Services Tax («DST») i EU som har til formål å beskatte omsetning fra visse digitale tjenester. Etter forslaget fra EU-kommisjonen vil DST ilegges tre hovedgrupper av digitale tjenester:

  • Digital markedsføring individuelt tilpasset de enkelte brukerne av en digital plattform.

  • Digitale «markedsplasser» som setter brukere i kontakt med hverandre og som tilrettelegger for transaksjoner direkte mellom brukere.

  • Overføring av brukerdata.

Det har vist seg å være vanskelig å oppnå enighet om en midlertidig DST i EU. Flere medlemsstater har allerede tatt saken i egne hender. Frankrike innførte DST 24. juli 2019. Lovgivningen er i stor grad bygget på forslaget fra EU-kommisjonen. Loven har retroaktiv effekt fra 1. januar 2019. De første betalingene av DST i Frankrike vil finne sted allerede i november 2019.

I EU pågår det et lovgivningsarbeid for å innføre regler om beskatning av digital økonomi. EU-kommisjonen har blant annet foreslått å innføre en midlertidig Digital Services Tax («DST») som har til formål å beskatte omsetning fra visse digitale tjenester som i dag er gjenstand for begrenset beskatning.