Logg på for å laste ned PDF
Avklaringer fra sentral skattemyndighet:

Coworking og merverdiavgift

Skattedirektorat har i en prinsipputtalelse gitt uttrykk for sitt syn på enkelte sentrale problemstillinger når det gjelder merverdiavgiftsbehandlingen av såkalte coworking-konsepter.

Advokat

Bjørn Christian Lilletvedt Tovsen

Partner i Advokatfirmaet ­Thommessen

Advokatfullmektig

Kristian Rytter

Advokatfirmaet Thommessen

Coworking og merverdiavgift

Skattedirektoratet har avsagt en prinsipputtalelse 7. juni 2019 om avgifts­behandlingen av ulike coworking-konsepter, som bl.a. gir uttrykk for to ­sentrale avklaringer:

  • Coworking-selskapers omsetning av tilgang til coworking-sentre anses som utleie av fast eiendom. Avklaringen legger til rette for at coworking-selskaper og gårdeiere de leier fra, kan frivillig registreres i MVA-registeret og kreve refundert merverdiavgift på investerings- og driftskostnader.

  • Konsepter der coworking-selskapet tilbyr brukeren en ikke-garantert ­kontorplass i kombinasjon med tilleggsytelser, anses som omsetning av avgiftspliktige tjenester. Slike konsepter er fordelaktig for gårdeier, fordi gårdeier kan registreres i MVA-registeret og kreve refundert merverdi­avgift på investerings- og driftskostnader på et tidligere tidspunkt og i videre utstrekning enn ved ordinær utleie av fast eiendom.

Tjenester som omfatter ulike typer bruksrett til kontorlokaler og arbeidsplasser i åpne landskap tilrettelagt for interaksjon og samhandling mellom brukerne (såkalte coworking-konsepter) har vært en økende trend de siste årene, og det har vært mye usikkerhet knyttet til hvordan slike tjenester behandles etter merverdiavgiftsloven. Skattedirektoratet har i en prinsipputtalelse av 7. juni 2019 gitt uttrykk for sitt syn på enkelte av de sentrale problemstillingene.