Logg på for å laste ned PDF

Skatterådgiveres opplysningsplikt og taushetsplikt

Det foreslås å innføre opplysningsplikt om innenlandske og grenseoverskridende skattepakker for å hindre aggressiv skatteplanlegging. Forslaget er i tråd med regler fra OECD og EU. Advokaters strenge taushetsplikt er det vanskeligere å gjøre endringer i, men internadvokater skal ikke lenger være underlagt advokaters sterke taushetsplikt.

Seniorrådgiver

Harald Brandsås

Den norske Revisorforening

Utredningens innhold

Et regjeringsoppnevnt utvalg hvor jeg har vært medlem, har foreslått regler om skatterådgivernes opplysningsplikt og taushetsplikt. Utvalget har forsøkt å gjøre en balansegang mellom Skatteetatens behov for kontrollopplysninger og skatterådgivernes behov for klientkonfidensialitet.

Utredningen inneholder en gjennomgang av hvilken opplysningsplikt og taushetsplikt de ulike skatterådgiverne har, herunder en grundig vurdering av advokaters taushetsplikt. Skatterådgivere er definert som personer som under sin yrkesutøvelse gir rådgivning om skattemessige forhold, herunder klargjør skattemessige konsekvenser av ulike forhold og handlinger. Skatterådgivere inkluderer da i tillegg til advokater, revisorer og regnskapsførere, også finansforetak og rettshjelpere.

Utvalgets vurderinger og forslag er i stor grad basert på det informasjonsbehovet Skatteetaten har oppgitt. Utvalget mener at informasjonsbehovet i en viss grad allerede er tilfredsstillende dekket. Utvalget ble ledet av professor Morten Kinander ved Handelshøyskolen BI.