Logg på for å laste ned PDF

Avgiftsadvokaten svarer

Om Avgiftsadvokaten svarer

Ivan Skjæveland er advokat og partner i Deloitte Advokatfirma og er spesialist på avgiftsrett. Han har prosedert en rekke skatte- og avgiftssaker for domstolene, og har møterett for Høyesterett. Han er også en ofte benyttet foreleser innenfor sitt spesialområde, og vil i denne spalten svare på spørsmål knyttet til avgift.

Ev. spørsmål kan sendes: iskjaeveland@deloitte.no

For sent inngått justeringsavtale

Spørsmål

Vi har oppført næringseiendommer og har i den forbindelse blitt pålagt å oppgradere en fylkesvei. Vi har fradragsført inngående mva knyttet til oppgradering. Skattekontoret hevder nå at vi må tilbakeføre den fradragsførte inngående merverdiavgiften, fordi vi ikke har inngått avtale om overdragelse av justeringsforpliktelsen med fylkeskommunen. Er dette riktig?

Skattedirektoratet

Skattedirektoratet har lagt til grunn at når infrastruktur overdras til fylkeskommunen, er det en forutsetning for å beholde fradraget, at det inngås avtale om overdragelse av justeringsforpliktelsen med fylkeskommunen innen oppgavefristen for den terminen overdragelsen finner sted. At dette er korrekt standpunkt, er på ingen måte opplagt, og det er to forhold vi vil fremheve i denne forbindelse.

Hvem blir eier av arbeidene?

En forutsetning for at justeringsreglene skal bli aktuelle, er at dere har blitt eier av oppgraderingsarbeidene, og at det skjer en etterfølgende eiendomsoverdragelse til fylkeskommunen. Når dere oppgraderer en vei som fylkeskommunen allerede er eier av og hjemmelshaver til, foreligger det gode argumenter for å anføre at fylkeskommunen blir direkte eier av de utførte arbeidene. De utbyggingsavtalene vi har sett underbygger også dette. Dere bør derfor undersøke nærmere med advokat om ikke dette også bør anføres i deres sak.

En etterfølgende avtale gir rett til tilbakebetaling

I tillegg er det også slik at departementet i prop. 94 LS (2013-2014) faktisk legger til grunn at feilen kan repareres med en etterfølgende avtale. Departementet legger til grunn at en for sent inngått avtale gir rett til tilbakebetaling av den avgiften som først ble utløst som følge av den angivelige overdragelsen til fylkeskommunen.

Den aktuelle uttalelsen gjelder overdragelse av eiendom til en utleier som ikke er frivillig registrert for utleien på overdragelsestidspunktet, men som senere blir registrert med tilbakevirkende kraft. Slik vi ser det, må denne uttalelsen gis generell anvendelse for alle som reparerer forholdet med en avtale etter direktoratets fastsatte frist. Departementets uttalelse i disse lovforarbeidene har også blitt fulgt opp av Skattedirektoratet i M 5/14 hvor følgende fremkommer om dette spørsmålet:

Skattedirektoratet i M 5/14

«Ved overdragelse av utleiebygg til kjøper som på overdragelsesterminen ikke er frivillig registrert, vil selger ha plikt til å foreta en samlet justering av inngående merverdiavgift for den resterende justeringsperioden, jf. mval. § 9-2 tredje ledd. Justering vil måtte foretas i overdragelsesterminen, jf. merverdiavgiftsforskriften § 9-5-1 annet ledd. Kjøper av utleiebygget vil på sin side få en justeringsrett, jf. mval. § 9-3 annet ledd. Dersom kjøperen på et senere tidspunkt blir frivillig registrert med virkning tilbake i tid til overdragelsesterminen, vil vilkårene for å overdra justeringsforpliktelse for selger, jf. merverdiavgiftsforskriftens § 9-3-2 første ledd, foreligge etter at selgeren har foretatt en samlet justering (og eventuelt etter at kjøperen har justert som følge av overtakelse av justeringsrett). I proposisjonen er det forutsatt at dersom partene er enige og vilkårene ellers er oppfylt, kan justeringsplikten overføres. Det er videre fremhevet i proposisjonen at merverdiavgiftsloven § 18-3 gir overdrager krav på å rette avgiftsoppgjør. Motstykket til dette er at kjøper også må reversere eventuell foretatt justering som følge av tidligere overtakelse av justeringsrett.»

Inngå avtale nå

Dere bør derfor nå inngå avtale om overdragelse av justeringsforpliktelsen med fylkeskommunen, og anføre at dette gir dere rett til å få avgiften tilbakebetalt i den terminen avtalen inngås.