Logg på for å laste ned PDF

Aktuelt

Rundebordskonferanse – digitalisering av revisjonsprosessen

5. juni ble det i regi av NHH og Revisorforeningen holdt en rundebordskonferanse om digitaliseringen av revisjonsprosssen – «Perspectives on Digitalization of the Audit Process». Konferansen ble avholdt i PwCs splitter nye lokaler i Oslo, Eufemia, Barcode.

Siktemålet var å få bransjen og forskere til å komme sammen og dele kunnskap og diskutere muligheter og utfordringer ved bruk av analytiske verktøy i revisjonen. Deltakerne fikk presentert innlegg av Aasmund Eilifsen og Finn Kinserdal fra NHH, Steve Sutton fra University of Central Florida/NHH og Helen Brown-Liburd, Rutgers Business School.

Bruken av dataanalyser i revisjon

Finn Kinserdal presenterte blant annet en undersøkelse om hvordan bruken av audit dataanalytics (ADA) ble oppfattet i de fem store revisjonsselskapene. Generelt var partnere og managere positive til bruk av ADA og følte de hadde tilstrekkelig kompetanse og/eller fikk nok støtte fra selskapet sitt. Noen av påstandene som fikk høyest score, var blant annet:

  • ADA er nyttig for å identifisere risiko

  • ADA er nyttig til bruk i substanstesting i forbindelse med innhenting av revisjonsbevis

  • Sammenlignet med tradisjonelle revisjonsverktøy og prosedyrer, bidrar ADA-verktøy og prosedyrer til bedre revisjonskvalitet.

Selv om revisorene generelt er positive, viste likevel undersøkelsen at man i liten grad har tatt i bruk ADA enda. En årsak er at det er vanskelig å innhente data hos kundene.

Risiko

Fra andre innlegg og kommentarer fra tilhørerne kom det også frem at det vil ta tid å implementere en del av de digitale verktøyene i revisjonsbransjen. Det har blant annet å gjøre med at det er en viss risiko i forhold til hva regulerende myndigheter (som Finanstilsynet) vil godta og hva de vil kreve av dokumentasjon.

I hvor stor grad revisor må kunne forklare og dokumentere resultater som har fremkommet ved bruk av maskinlæring, kunstig intelligens osv., var et annet spørsmål.

Flere funn og flere avvik

Bruk av større utvalg/alle data resulterer i flere funn av avvik og det er et spørsmål om hvordan disse skal behandles. Helen Brown-Liburd skisserte en løsning som Rutgers Business School forsket på.

Det ble på konferansen også uttrykt en viss bekymring for om automatiseringen vil føre til mindre forståelse for viktige prosesser – spesielt blant yngre og mindre erfarne revisorer.