Internasjonal skatt og avgift

Siden er utarbeidet av advokatfullmektig Caroline Svelland Hauge, advokat Johanne Severi Kristiansen og advokatfullmektig Heidi K. Skovdahl, alle Deloitte Advokatfirma.

Tidspunktet for å beregne mva

I Budimex (C-244/18) vurderte CJEU spørsmålet om når plikten til å beregne mva oppstår i forbindelse med levering av bygge- og installasjonsarbeid når kunden i henhold til avtalen hadde rett til å kontrollere konstruksjonen etter ferdigstillelse for endelig godkjennelse. Leverandøren var samtidig forpliktet til å foreta nødvendige endringer dersom kunden fant at konstruksjonen ikke samsvarte med det avtalte.

Utgangspunktet er at en leverandør har plikt til å beregne mva når varen eller tjenesten er levert. CJEU uttalte at når det ikke er mulig å fastlegge vederlaget for et bygge- eller installasjonsarbeid før kunden har gitt sin endelige godkjenning, vil ikke plikten til å beregne mva oppstå før denne godkjenningen er gitt – selv om leveransen er ferdigstilt. Den endelige godkjenningen av bygge- eller installasjonsarbeid regnes som tidspunktet for levering når i) kravet til godkjenning er avtalt i kontrakten og ii) godkjenningen utgjør den faktiske gjennomføringen av arbeidet og er avgjørende for beregningen av vederlaget.