Logg på for å laste ned PDF

Begrenset regnskapsplikt for små foretak

Fra 2018 kan små enkeltpersonforetak og små ansvarlige selskaper som ikke har juridiske deltagere, avlegge et forenklet årsregnskap etter skattereglene, og dermed forenkle regnskapsrapporteringen. Har foretaket fylt ut næringsoppgave 5, har det all informasjon tilgjengelig som er nødvendig for å levere inn årsregnskapet.

Statsautorisert revisor

Signe Haakanes

Den norske Revisorforening

Hvem gjelder regelen for?

  • Virkeområdet er begrenset til:

    • Enkeltpersonforetak

    • Ansvarlige selskaper som ikke har juridiske deltagere. Ansvarlig selskap omfatter ANS og DA, men ikke kommandittselskap eller indre selskap.

  • Foretaket må oppfylle regnskapslovens definisjon av små foretak, jf. regnskapsloven § 1–6.

  • Foretaket må ha plikt til å levere næringsoppgave.1 Enkeltpersonforetak som er ideelle organisasjoner, omfattes dermed ikke.

  • Foretak som også har årsregnskapsplikt som følge av særregler utenfor regnskapsloven, kan bare benytte begrenset regnskapsplikt hvis dette fremgår av loven eller forskriften som pålegger regnskapsplikten. Det innebærer at for eksempel advokater underlagt advokatforskriften ikke kan benytte begrenset regnskapsplikt.

  • Foretak som det føres tilsyn med etter finanstilsynsloven § 1, og som derfor er regnskapspliktige etter regnskapsloven § 1–2 første ledd nr. 5, kan ikke benytte begrenset regnskapsplikt dersom de har særlige regnskapskrav, herunder særskilte regnskapsprinsipper, vurderingsregler, oppstillingsplaner og/eller noter). Inkassoselskaper og eiendomsmeglere har slike særlige krav i egne årsregnskapsforskrifter til regnskapsloven, og kan derfor ikke bruke regelen. Revisorer og regnskapsførere har ikke slike særlige krav, og kan avlegge regnskapet etter begrenset regnskapsplikt hvis foretaket for øvrig oppfyller vilkårene.

1 Jf. skatteforvaltningsloven § 8-2 første ledd bokstav a for enkeltpersonforetak og skatteforvaltningsloven § 8-9 for ansvarlige selskaper.

Regelen om begrenset regnskapsplikt er å finne i regnskapsloven § 3–2 b. Det er utarbeidet en egen regnskapsstandard, NRS God regnskapsskikk for foretak med begrenset regnskapsplikt, og en ny næringsoppgave, RF-1368 Næringsoppgave 5 for foretak med begrenset regnskapsplikt og ikke-regnskapspliktige selskap med deltakerfastsetting. For innlevering av regnskapet via Altinn har Regnskapsregisteret utarbeidet et nytt skjema RR-0011 Årsregnskap etter regel om begrenset regnskapsplikt.