Logg på for å laste ned PDF

Bevissikring – skatteetatens nye boksehansker

Fra 1. juli gis skatteetaten anledning til å innhente bevis i skattesaker ved tvang. Bestemmelsen er forutsatt brukt ved alvorlig skattekriminalitet. Ved første øyekast kan bestemmelsen fremstå som anvendelig i mye større omfang.

Advokat

Egil Stefan Eilertsen

Partner i Advokatfirmaet Harboe

Advokat

Einar Harboe

Partner i Advokatfirmaet Harboe

Hva er bevissikring?

Bevissikring innebærer at skatteetaten kan innhente opplysninger ved tvang. Bevissikring kan skje når det foreligger indikasjoner på opplysningssvikt hvor det er rimelig grunn til å anta at tilleggsskatt er anvendelig. Bevissikring skal bare benyttes når andre kontrollhjemler ikke strekker til, og bruken av bevissikring må ikke fremstå som uforholdsmessig i forhold til blant annet sakens art.

Det er tingretten som beslutter bevissikring på bakgrunn av begjæring fra skatteetaten. Det er skatteetaten selv som gjennomfører bevissikring, eventuelt med bistand fra politiet.

Opplysningene som kan innhentes via bevissikring, er de samme som den opplysningspliktige selv har plikt til å fremlegge. Det gjelder strengere regler for ivaretakelse av skattepliktiges rettssikkerhet, enn det som gjelder ved kontroll hvor den opplysningspliktige medvirker.