Logg på for å laste ned PDF

IFRS – observasjoner fra europeisk tilsynspraksis

IFRS gjelder på tvers av landegrenser. Primærformålet med IFRS er å gi beslutningsnyttig informasjon til investorer. The European Securities and Markets Authority (ESMA) har blant annet som funksjon å bidra til at dette primærformålet blir oppfylt. Rapporten om ESMA-aktiviteter i 2018 har derfor interesse for IFRS-rapporterende foretak, også i Norge.

Dr. oecon. og statsautorisert revisor

Steinar S. Kvifte

Partner EY

Aktuelt om finansiell rapportering

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale spørsmål om finansiell rapportering. Det vil kunne være nye standarder eller tolkninger fra IASB eller NRS, men også relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, eller kommentarer til andre relevante utviklingstrekk med betydning for norske foretaks finansielle rapportering. En regnskapsfaglig spesialistgruppe i EY er forfattere av spalten. Dette nummerets spalte er forfattet av dr. oecon., statsautorisert revisor og nordisk IFRS-leder Steinar S. Kvifte.

IASB har definert investorer som primære brukere av IFRS-regnskap. Investorer og deres rådgivere, herunder finansanalytikerstanden, fremstår som oftest mindre regelorientert i sin etterspørsel etter relevant regnskapsinformasjon enn det lokale tilsynsmyndigheter gjør. Selv om tilsynsmyndighetene av og til er mer opptatt av detaljkrav enn det brukerne er, er det imidlertid liten tvil om at formålet med tilsynsmyndigheters aktiviteter i stor grad er utledet av brukerhensyn.