Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Medeiers uttreden – alternativer til kjøp av aksjer

Kategori: Skatt

Spørsmål: AS Eiendom er eid 50/50 av Frode og Arne. De har ulikt syn på videre drift, og Arne ønsker å selge sine aksjer. De er enige om at verdien på selskapet er ti millioner kroner, og prisen på Arnes aksjer er da fem millioner kroner. Frode har ikke midler til å kjøpe aksjene. Arnes skattemessige inngangsverdi på aksjene er 500 000 kroner.

Fordi selskapet har utbyttegrunnlag på mer enn fem millioner, vurderer de flere alternativer:

  1. Skjevdeling av utbytte med etterfølgende salg av aksjene

  2. Aksjene innløses ved en partiell kapitalnedsettelse

  3. Selskapet kjøper Arnes aksjer som «egne aksjer»

Hva er de skattemessige konsekvensene av de tre alternativene?

Svar:

1 Skjevdeling av utbytte med etterfølgende salg av aksjene for et lavere beløp

Arne kan eksempelvis få utdelt 4,5 millioner kroner i utbytte, og prisen for aksjene reduseres til 500 000 kroner. Arne beskattes for utbyttet på alminnelig måte. Skattepliktig gevinst ved salget av aksjene er i dette tilfellet null (salgssum minus skattemessig inngangsverdi). Siden prisen på aksjene er redusert til 500 000 kroner, kan Frode enklere finansiere kjøpet. Det Frode kjøper aksjene for, i eksempelet 500 000 kroner, blir hans inngangsverdi på aksjene. Frode overtar den skattemessig innbetalte kapitalen på aksjene. Om en større del skjevdeles, og det samtidig avtales at Arne får et vederlag under sin inngangsverdi, gir det Arne rett til tapsfradrag.

2 Aksjene innløses ved en partiell kapitalnedsettelse

Ved kapitalnedsettelsen realiserer Arne alle sine aksjer mot et vederlag på fem millioner kroner. Ved gevinstberegningen skattlegges han basert på den skattemessige inngangsverdien på 500 000 kroner, og får en gevinst på 4,5 millioner kroner. Aksjene slettes ved kapitalnedsettelsen, og Frode blir 100 % eier av selskapet. Skattemessig innbetalt kapital følger aksjen, og bortfaller derfor i dette tilfellet som følge av at aksjene slettes.

3 Selskapet kjøper Arnes aksjer som «egne aksjer»

Arne mottar også her fem millioner kroner, og skattlegges som i alternativ 2. Selskapet kan beholde aksjene som egne aksjer eller aksjene kan deles ut til Frode. Utdelingen vil være skattefri for Frode. Vi antar at Frodes inngangsverdi på aksjene må settes til 0. Dersom Frode overtar aksjene, overtar han også den skattemessig innbetalte kapitalen på aksjene. I stedet for å beholde eller dele ut de egne aksjene, kan selskapet slette aksjene ved en kapitalnedsettelse. I så fall bortfaller også den skattemessig innbetalte kapitalen på aksjene.