Logg på for å laste ned PDF
En praktikers guide:

Bytteforhold ved skattefri fusjon og fisjon

Artikkelen tar sikte på å avklare noen av spørsmålene som er gjengangere når man gjennomfører fusjoner og fisjoner – og spesifikt knyttet til beregning av bytteforhold. Fokuset er på aksjeselskaper med mindre noe annet er angitt.

Advokat

Anders Nordli

Advokatfirmaet Thommessen

Advokatfullmektig

Håkon Ness Ødegården

Advokatfirmaet Thommessen

Dette handler artikkelen om

Ved fusjon og fisjon er riktig beregning av bytteforholdet det viktigste vilkåret for skattefrihet. Artikkelen viser at det i en rekke ulike situasjoner i forbindelse med fusjon og fisjon er avklart at det ikke er krav til beregning av bytteforhold basert på virkelige verdier, verken i relasjon til størrelsen på kapitalnedsettelsen i det overdragende selskapet eller kapitalforhøyelsen i det overtakende selskapet. Videre argumenteres det i artikkelen for at det fortsatt er tilfeller der det burde være unødvendig å beregne et bytteforhold, men der skattemyndighetenes praksis så langt ikke har akseptert dette.

I artikkelen drøftes det også nærmere noen sentrale sider ved kravet til bytte­forhold basert på virkelige verdier – som hvor grundig verdsettelsen må være, på hvilket tidspunkt verdsettelsen må være foretatt og i hvilken grad det er akseptabelt å foreta avrundinger. Som så ofte i skatteretten er svarene ikke alltid like klare.

Fusjoner og fisjoner reiser spørsmål av ulike slag og innenfor mange ulike rettsområder – selskapsrett, regnskapsrett, skatt og mva, konsesjonsrettslige forhold, arbeidsrett, fast eiendom osv. Ved fusjoner og fisjoner er riktig beregning av bytteforholdet det klart viktigste av vilkårene for skattefrihet. Det oppstår ofte en rekke svært praktiske spørsmål. For eksempel: Kan jeg runde av dette bytteforholdet til to desimaler? Trenger jeg virkelig å beregne bytteforhold ved denne drop down-fisjonen?