Logg på for å laste ned PDF
Saker fra Skatteklagenemndas behandling – del II

Realisasjon – typetilfeller

En realisasjon kan i mange tilfeller utløse skattemessige virkninger, enten salget skjer i eller utenfor virksomhet. Sakene som presenteres, viser at spørsmålet skatteplikt og fradrag kan være gjenstand for svært konkrete avveininger, og vi gir eksempler på tilfeller der den skattepliktige fikk medhold i sin påstand.

Seniorskattejurist

Line Solli

Sekretariatet for Skatteklagenemnda

Seniorskattejurist

Ruben Eikeland

Sekretariatet for Skatteklagenemnda

Inngangsverdi på arvet bolig* Publisert på skatteetaten.no under referansen NS 135/2017.

Saken gjaldt salg av arvet eiendom, nærmere bestemt hvilket beløp som skulle legges til grunn som inngangsverdi på eiendommen.

Den skattepliktige arvet eiendommen etter en slektning som døde i juli 2014. Det ble i oktober samme år fastsatt en takst på eiendommen på kr 1 400 000, og 7–8 måneder etter dette ble eiendommen solgt for kr 1 050 000.

Salgssummen var en omforent sum etter forhandlinger mellom kjøper og selger. Boligen ble ikke lagt ut på det åpne markedet, men det var likevel flere interessenter. Eiendommen ble solgt til den som var villig til å betale mest for den.

Tap?

Den skattepliktige mente at taksten måtte legges til grunn som markedsverdi på ervervstidspunktet. Dette ville i så fall medføre et fradragsberettiget tap på ca. kr 340 000.

Skattekontoret mente det var feil å sette inngangsverdi til takstverdi, og viste til den korte tiden som var gått mellom taksttidspunktet og salgstidspunktet. Skattekontoret kunne ikke se at det forelå noen hendelser som skulle tilsi at verdien på eiendommen hadde falt i verdi fra arvelater døde og frem til salget, og satte inngangsverdien til salgssummen* Skatteloven § 9-7(5).. Det ble ikke gitt fradrag for tap.

Sekretariatets vurdering

Sekretariatet var enig med den skattepliktige, og innstilte på at taksten måtte legges til grunn som eiendommens inngangsverdi. Dette medførte at den skattepliktige kunne fradragsføre tap i henhold til påstand.

Særlig kort tid

Sekretariatet viste til skatteloven* Skatteloven § 9-7(5). der det fremgår at verdien på eiendommen skal settes til antatt salgsverdi på ervervstidspunktet.

Videre viste sekretariatet til forarbeidene* Prop. 1 LS Tillegg 1(2013–2014). der det fremgår at inngangsverdi og salgsvederlag ved «særlig kort tid» mellom gave- eller arveoverføring i praksis vil bli like. Ifølge forarbeidene omfattet uttrykket «særlig kort tid» i det minste de tilfellene hvor eiendommen selges umiddelbart etter at eiendommen er arvet.

Etter sekretariatets skjønn måtte det vises betydelig grad av tilbakeholdenhet med å sette til side et skjønn fastsatt av en profesjonell takstmann basert på tilgjengelige opplysninger på taksttidspunktet. Dette gjaldt ikke minst når det som i dette tilfellet har gått noe tid fra takst til eiendommen ble solgt. Det ble også vist til et tidligere og sammenlignbart vedtak fra Skatteklagenemnda.* SKNS1-2017-53.

Skatteklagenemndas syn

Skatteklagenemndas flertall sluttet seg til sekretariatets innstilling.