Logg på for å laste ned PDF

Regelrådet vil ha bedre utredninger

Offentlige etater som lager regelverk er dessverre i alt for liten grad opptatt av å utrede om reglene deres kunne vært forenklet og gjort mindre kostbare å følge. Hensynet til små- og mellomstore bedrifter diskuteres også alt for sjeldent i høringsforslagene, selv om 90 prosent av virksomhetene har mindre enn ti ansatte.

Leder

Sandra Riise

Regelrådet

Hun har tidligere vært adm. direktør for Regnskap Norge.

Om Regelrådet

Siden 2016 har Regelrådet jobbet for å sikre gode rammebetingelser for næringslivet. Rådet vurderer det faglige grunnlaget for forslag til nye lover og forskrifter. Formålet er at reglene skal nå sine formål med lavest mulige kostnader for bedriftene – og dermed for samfunnet.

Lavere kostnader i det norske næringslivet har mange positive effekter; som høyere verdiskapning, større skattegrunnlag, bedre konkurranseevne og mulighet for økt innovasjon. Regelrådet ble etablert som en del av regjeringens forenklingsarbeid for næringslivet. Rådet har fem medlemmer og et eget sekretariat på Hønefoss, og er administrativt underlagt Nærings- og fiskeridepartementet.

Regelrådet er et rådgivende organ og kan ikke pålegge offentlige etater å utrede saker på nytt. Rådets arbeidsform er basert på rådgivning og dialog med departementer og direktorater for å forbedre beslutningsgrunnlaget. Formålet med denne arbeidsformen er å bidra til en økt bevissthet over tid om at dette er viktig.

Regelrådet kartlegger alle forslag til nye lover og forskrifter som gjelder næringslivet. Vi gjør dette for å velge ut hvilke saker som vi skal prioritere å gå dypere inn i. Vi prioriterer og avgir rådgivende uttalelser i de sakene som påvirker næringslivet mest. I 2018 kartla vi om lag 310 saker.