Logg på for å laste ned PDF

Alternative resultatmål – rom for forbedringer

Alternative resultatmål, «APM-er» («Alternative Performance Measures») eller «justerte tall», er nøkkeltall som ikke er definert eller spesifisert i regnskapsstandardene. APM-er brukes i stadig større grad, både i Norge og internasjonalt. For å klargjøre sammenhengen mellom regnskapstallene og APM-ene er det nødvendig med god tilleggsinformasjon. Observasjoner fra praksis tilsier at det er rom for forbedringer.

Dr. oecon. og statsautorisert revisor

Steinar S. Kvifte

Partner EY

Aktuelt om finansiell rapportering

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale spørsmål om finansiell rapportering. Det vil kunne være nye standarder eller tolkninger fra IASB eller NRS, men også relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, eller kommentarer til andre relevante utviklingstrekk med betydning for norske foretaks finansielle rapportering. En regnskapsfaglig spesialistgruppe i EY er forfattere av spalten. Dette nummerets spalte er forfattet av dr. oecon., stats­autorisert revisor og nordisk IFRS-leder Steinar S. Kvifte.

De siste årene har det vært rettet stadig større fokus mot en økende bruk av APM-er. APM-ene har som funksjon å tilrettelegge regnskapsinformasjonen for analyseformål. Regnskapstallene er utarbeidet på grunnlag av et regelsett som først og fremst har som formål å kommunisere «hva som har faktisk skjedd», mens APM-ene er nøkkeltall som er ment å være bedre egnet til å gi brukerne et grunnlag for å vurdere hva som er realistiske forventninger om fremtiden. I så måte representerer APM-er et supplement til regnskapstallene, ikke et alternativ, og det kan være fristende å foreslå at A-en i APM byttes med S (som i «Supplementary Performance Measures»).