Logg på for å laste ned PDF

Tilleggsskatt og underskudd

Høyesterett har nylig avgjort at fremskutt beregning av tilleggsskatt også kommer til anvendelse på fremført ubenyttet underskudd. I denne artikkelen ser vi nærmere på denne beregningsregelen og konsekvensene av Høyesteretts dom.

Advokat

Egil Stefan Eilertsen

Partner i Advokatfirmaet Harboe

Advokat

Einar Harboe

Partner i Advokatfirmaet Harboe

Fokus på ny skatteforvaltningslov

I en artikkelserie vil vi sette søkelys på spørsmål knyttet til ny skatteforvaltningslov. Det vil omfatte regelendringer i forhold til tidligere lovgivning, eller at praktiseringen er endret som følge av lovendringen. Forfatterne er advokater i Advokatfirmaet Harboe & Co AS.

Frem til 2010 ble tilleggsskatt bare beregnet i inntektsår hvor skattepliktige hadde positiv inntekt. Hvis skattyteren hadde underskudd i året opplysningssvikten fant sted, ble tilleggsskattesatsen og beregningsgrunnlaget fastsatt, mens beregningen av tilleggsskatten og effektueringen ble utsatt til senere år med positiv inntekt. Fra 2010 kunne imidlertid tilleggsskatt ilegges og effektueres i året for opplysningssvikten, selv om det ikke er utlignet positiv inntekt dette året. Høyesterett har avgjort at fremskutt beregning av tilleggsskatt også kommer til anvendelse på fremført ubenyttet underskudd.