Logg på for å laste ned PDF

Tilleggsskatt – noen utvalgte temaer

Ved innføringen av skatteforvaltningsloven ble reglene om tilleggsskatt og tilleggsavgift fra ulike skatteområder samordnet. Reglene er i stor grad en videreføring av systemet fra ligningsloven, og dermed nye for områder som merverdiavgift og særavgifter. I denne artikkelen tar vi for oss utvalgte problemstillinger knyttet til tilleggsskatt.

Advokat

Egil Stefan Eilertsen

Partner i Advokatfirmaet Harboe

Advokat

Einar Harboe

Partner i Advokatfirmaet Harboe

Fokus på skatteforvaltningslov

I en artikkelserie vil vi sette søkelys på spørsmål knyttet til ny skatteforvaltningslov. Det vil omfatte regelendringer i forhold til tidligere lovgivning, eller at praktiseringen er endret som følge av lovendringen. Forfatterne er advokater i Advokatfirmaet Harboe & Co AS.

Bakgrunn

Tilleggsskattereglene er inntatt i skatteforvaltningslovens kapittel 14. Tilleggsskatt er betinget av at skattyter, i visse tilfeller en trekkpliktig, har gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger til skattemyndighetene og at opplysningssvikten kan medføre en uberettiget skattemessig fordel. Dette er ikke noe nytt, vi kjenner dette fra ligningsloven. Lovgiver har gjennom flere lovendringer begrenset bruken av tilleggsskatt, både ved at virkeområdet for tilleggsskatt er snevret inn og ved at størrelsen av tilleggsskatten er redusert. Lovendringene innebærer at tidligere avgjørelser om tilleggsskatt må behandles med forsiktighet.

I det følgende behandler vi alminnelig tilleggsskatt – de spesielle spørsmålene som oppstår ved bruk av skjerpet tilleggsskatt kommer vi ikke inn på her.