Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Ansvar for utenlandske aktørers merverdiavgift

Kategori: Avgift

Spørsmål: Et norsk selskap har mottatt faktura fra utenlandsk foretak for byggearbeider utført i Norge. Det utenlandske foretaket har ikke beregnet merverdiavgift på fakturaen. Kan det norske selskapet komme i noen form for ansvar i denne forbindelse?

Svar: Utenlandske virksomheter som utfører byggearbeider i Norge, skal fakturere med norsk merverdiavgift. Ansvaret for registrering og innberetning av avgiften påhviler den utenlandske virksomheten. Norske selskaper som har fradragsrett for den inngående merverdiavgiften, kan ikke få ansvar for den utenlandske virksomhetens manglende innberetning av merverdiavgift. Det er imidlertid ofte et spørsmål om det norske selskapet har kjøpt en tjeneste (entreprise) eller leid inn personell.

Ved innleie av personell er det den norske oppdragsgiveren som skal beregne og betale merverdiavgiften. Den utenlandske virksomheten skal ikke registrere seg for merverdiavgift i Norge og heller ikke fakturere med mva.

Et selskap som inngår kontrakt med utenlandsk virksomhet for arbeid som skal utføres i Norge eller på norsk sokkel, skal gi opplysninger om det til Sentralskattekontoret for utenlandssaker. Unnlater selskapet å gi opplysninger, risikerer selskapet å få tvangsmulkt eller overtredelsesgebyr.

Opplysningene skal gis på RF 1199. I skjemaet skal det opplyses om kontrakten gjelder innleie av personell eller selvstendig oppdrag (entreprise).