Logg på for å laste ned PDF

Praktisk implementering av IFRS 16

Artikkelforfatterne har diskutert med en rekke selskaper som er leietakere, om praktiske utfordringer med implementeringen av IFRS 16 leieavtaler. I denne artikkelen omtaler vi noe av det som har kommet frem og gir praktiske tips og råd om hvordan en slik implementering best kan gjøres.

Statsautorisert revisor

Terje Glesaaen

Daglig leder Share Control AS

Statsautorisert revisor

Serge Fjærvoll

Partner KPMG

Oppsummering av artikkelen

Artikkelen diskuterer en del praktiske problemstillinger ved innføringen av IFRS 16.

  • Artikkelen fokuserer på praktiske problemstillinger for en leietaker ved innføringen av IFRS 16

  • IFRS 16 påvirker nøkkeltall og hvordan selskapets resultater og balanser fremstilles fremover. Det kan gi opphav til ønskede eller uønskede effekter, og ledelse og revisjonsutvalg bør forstå disse.

  • Det er viktig å ha en modell eller system for beregningene, men riktige og fullstendige data må etableres for å gjøre disse.

  • Mange selskaper opplever at de ikke har god nok oversikt over kontrakter og kontraktsbetingelser. Betingelsene kan også være uklare. Kontrakter må oftest gjennomgås på nytt, og kanskje flere ganger.

  • Leieforpliktelsen påvirkes mest av leieperiode og hvilke beløp som inkluderes i beregningen. Det vil være vesentlige vurderinger og valg knyttet til disse og risiko for feil.

  • Hva som er variable og faste betalinger, og betalinger for leie- og ikke-leieelementer eller dekning av utleiers utgifter eller aktiviteter, kan være uklart.

  • Det bør etableres retningslinjer for å sikre konsistens og at valg tas basert på estimering av effekter og simuleringer av effekter.

Alle IFRS-rapporterende selskaper vil med få unntak bli berørt av IFRS 16 om leieavtaler. Nåverdien av leiebetalingene skal innregnes som en forpliktelse og bruksretteiendel. Bruksrett­eiendelen skal avskrives. Betalinger av leie vil heretter regnskapsføres som renter og avdrag på leieforpliktelsen. Dette vil påvirke sammenligning av IFRS-regnskaper før og etter 1.1.2019. Etter innføringen av IFRS 16 vil IFRS-regnskapet vise økt gjeld og eiendeler og lavere egenkapitalandel mens resultatet vil bli belastet med høyere kostnader i starten av leieperioden og EBITDA vil bedres.