Logg på for å laste ned PDF

Gjeld eller egenkapital?

IASB har i en årrekke hatt et aktivt prosjekt om å forbedre prinsippene for skillet mellom gjeld og egenkapital. I et diskusjonsnotat1 beskriver IASB sine foreløpige vurderinger. De foreslåtte prinsippene medfører ikke endringer for mange vanlige instrumenter, men vil kunne gi endringer i både klassifisering og presentasjon for en del instrumenter som ligger i randsonen mellom gjeld og egenkapital.

Cand.oecon./siviløkonom

Robert Madsen

Executive Director EY

Aktuelt om finansiell rapportering

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale spørsmål om finansiell rapportering. Det vil kunne være nye standarder eller tolkninger fra IASB eller NRS, men også relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, eller kommentarer til andre relevante utviklingstrekk med betydning for norske foretaks finansielle rapportering.

En regnskapsfaglig spesialistgruppe i EY er forfattere av spalten. Dette nummerets spalte er forfattet av cand.oecon. og siviløkonom Robert Madsen. Robert Madsen er tilknyttet den nordiske IFRS-desken i EY og er medlem av EYs globale IFRS-gruppe for finansielle instrumenter.

Skillet mellom gjeld og egenkapital har stor betydning for regnskapet. Klassifiseringen påvirker ikke bare nøkkeltall som gjeldsgrad, egenkapitalandel og egenkapitalrentabilitet, men har også direkte betydning for resultatregnskapet. Renter og gevinst og tap på finansielle forpliktelser skal belastes resultatet, mens utbytte, egenkapitaltransaksjoner og transaksjonskostnader knyttet til egenkapitaltransaksjoner regnskapsføres mot egenkapitalen.* Financial Instruments with Characteristics of Equity utgitt i juni 2018.