Logg på for å laste ned PDF

Spør advokaten

Om Spør advokaten

Astrid Foyn-Bruun er advokat og partner i EY Law. EY Law tilbyr tjenester innen et bredt spekter av forretningsjus, og i denne spalten vil Astrid svare på spørsmål knyttet til hele EY Laws fagområde. Advokatfullmektig Karen Grinvoll bidro med svaret i temaet som ble tatt opp denne gangen.

Har du spørsmål som også kan være av interesse for Revisjon og regnskaps lesere, kan disse sendes: astrid.foyn-bruun@no.ey.com. I utgangspunktet vil kun spørsmål som kommer på trykk bli besvart.

Gjennomsnittsberegning av arbeidstid

For arbeidstakere som jobber prosjekt- eller sesongbasert, er gjennomsnittsberegning av arbeidstiden en fleksibel arbeidstidsordning. Arbeidstakerne kan jobbe mye i perioder, for så å jobbe mindre i andre perioder, gitt at gjennomsnittet er innenfor lovens grenser.

Det er arbeidsmiljøloven § 10–5 som regulerer gjennomsnittsberegning av den normale arbeidstiden til arbeidstakere. Dette kan gjennomføres på tre forskjellige måter: ved individuell avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, ved kollektiv avtale der arbeidsgiver er bundet av tariffavtale eller ved særskilt godkjennelse fra Arbeidstilsynet. Disse tre alternativene angir tilnærmet samme grenser for normal arbeidstid. Avtalen må for øvrig være skriftlig, og kan ikke ha en varighet lenger enn ett år, eller 26 uker dersom det er avtale med Arbeidstilsynet.

Gjennomsnittsberegningen skal gjøres over en periode på åtte uker, der den normale arbeidstiden i gjennomsnitt ikke skal overskride ti eller 12,5 timer pr. døgn og 48 timer i løpet av sju dager. Videre er det maksgrenser for den alminnelige arbeidstiden på henholdsvis 50 timer eller 54 timer i hver enkelt uke når individuell eller kollektiv avtale er inngått. Dette betyr at arbeidstaker eksempelvis kan jobbe 50 timer noen uker, men tilsvarende færre timer andre uker, for å holde seg innenfor gjennomsnittet. Det er arbeidsgivers jobb å påse at arbeids­taker ikke jobber mer enn den normale arbeidstiden. Dersom arbeids­taker overskrider disse grensene, vil dette regnes som overtid.

Overtid ved gjennomsnittsberegning

Dersom arbeidstaker jobber mer enn normal arbeidstid, har han rett på overtidstillegg for dette overtidsarbeidet, også om han eller hun er underlagt avtale om gjennomsnittsberegning. Overtid inntreffer både når arbeidstaker jobber mer enn de angitte grensene for normal arbeidstid pr. 24 timer og grensene for normal arbeidstid for sju dager. For eksempel vil arbeid utover 48 timer, eller 50 timer hvis arbeidstiden blir gjennomsnittlig 48 timer i løpet av 8 uker, være overtid når det er inngått avtale om gjennomsnittsberegning med den enkelte arbeidstakeren. Når grunnlaget for gjennomsnittsberegning skjer på bakgrunn av en kollektiv avtale med tillitsvalgte, inntreffer overtid når arbeidstiden blir lengre enn 12,5 timer pr. døgn og 54 timer i løpet av 7 dager.

Vår erfaring

Vi i EY opplever en økende interesse fra arbeidsgiver om å forstå denne arbeidstidsordningen. Enten fordi de ønsker informasjon om hvordan de skal følge reglene ved å ha arbeidskraft i Norge eller fordi de allerede har fått et tilsyn fra Arbeidstilsynet som viser at de behøver bistand for å oppfylle arbeidsmiljølovens krav. Dette gjelder blant annet utenlandske klienter som sender arbeidskraft til Norge for å bistå på forskjellige prosjekter, men som ikke kjenner til det norske regelverket.

Arbeidstakere i prosjekter og begrensede oppdrag kan ofte være gode kandidater til en slik arbeidstidsordning, da de i periodene de jobber i Norge ønsker å jobbe mye. Tilsvarende har andre klienter som har arbeidstakere på en turnusordning, også benyttet seg av denne arbeidstidsordningen. På den måten vil gjennomsnittet være innenfor lovens grenser. Vi hjelper da klienter med å tegne de nødvendige avtalene som trengs for at arbeidsgiver og arbeidstaker kan benytte denne arbeidstidsordningen, i tråd med kravene i bestemmelsen om gjennomsnittsberegning.