Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Ordinær fusjon med negativ egenkapital

Kategori: Selskapsrett, Skatt, Regnskap

Spørsmål: Arne eier alle aksjene i Eiendomsselskapet AS. Selskapet har negativ balanseført egenkapital, men stor positiv virkelig verdi i form av merverdi på fast eiendom.

Med henblikk på et mulig fremtidig salg ønsker han å få aksjene inn i fritaksmetoden. Han tenker å stifte et «skyggekonsern» med Mor AS og ­Datter AS. Han ønsker å fusjonere Eiendomsselskapet AS inn i Datter ved å øke pålydende på aksjene i Mor som vederlag.

Lar dette seg gjøre?

Svar: Nei. Dette er en fusjon til regnskapsmessig kontinuitet, jf. NRS 9 Fusjon. Innskuddet skal da videreføres og måles til balanseførte verdier, jf. aksjeloven § 2–7, og ikke til virkelige verdier. Etter aksjeloven § 2–12 første ledd første punktum kan innskuddet ikke være lavere enn aksjens pålyd­ende. Videre følger det av aksjeloven § 13–10 at styret skal avgi en redegjørelse for fusjonsplanen, jf. § 2–6. Redegjørelsen skal bekreftes av revisor. Styret skal i redegjørelsen erklære at de eiendelene selskapet skal overta, har en verdi som minst svarer til det avtalte vederlaget, jf. § 2–6 første ledd nr. 4. Det er da ikke tilstrekkelig at de virkelige verdiene som tilføres fra Eiendomsselskapet AS ved fusjonen minst tilsvarer kapitalforhøyelsen i Mor AS. I tillegg må tilført balanseført verdi minst utgjøre kapitalforhøyelsen.

Se også Revisjon og Regnskap 2011/8 og boken «Fusjon og Fisjon», 2. utg. (2015) skrevet av Aamelfot m.fl. pkt. 4.3.5 og 5.6.7.3.