Logg på for å laste ned PDF

Spør advokaten

Om Spør advokaten

Astrid Foyn-Bruun er advokat og partner i EY Law. Hun arbeider særlig med kontraktsrett, arbeidsrett IP/IT, offentlige anskaffelser og problemstillinger knyttet til olje- og gassegmentet, men EY Law tilbyr tjenester innen et bredt spekter av forretningsjus, og i denne spalten vil Astrid svare på spørsmål knyttet til hele EY Laws fagområde.

Advokatfullmektig Marthe Andrea Larsen ved EY Tax and Law i Bergen har bidratt til artikkelen i denne utgaven av bladet. Har du spørsmål som også kan være av interesse for Revisjon og regnskaps lesere, kan disse sendes: astrid.foyn-bruun@no.ey.com. I utgangspunktet vil kun spørsmål som kommer på trykk bli besvart.

Fradragsrett for mva på transaksjonskostnader ved kjøp av aksjer?

Vi får stadig spørsmål om fradragsretten for inngående merverdiavgift på transaksjonskostnader relatert til kjøp av selskaper. Dette er et komplisert område av jussen og ikke lett å besvare kort i en spalte som denne. Nedenfor har vi listet opp noen punkter som det er særlig viktig å være oppmerksom på.

I forretningslivet skjer det et omfattende antall kjøp av aksjeselskaper. I forbindelse med disse transaksjonene pådrar selskapene seg ofte betydelige kostnader til rådgivere som bistår med due diligence, utarbeidelse av prospekter, kontraktsforhandlinger, kontraktsutforming, gjennomføring av selve over­takelsen mv. Myndighetene har stort fokus på slike transaksjonskostnader ved kontroll. Etter relativt ny retts- og forvaltningspraksis* Telenor (Rt. 2015. 652), Skårer Syd Holding (Hr-2017-1851), Ferd (16-175238TVI-OTIR/04), Skatteklagenemda (Stor avdeling 01 NS 20/2018). antas fradragsretten å være meget snever hva gjelder fradragsrett for inngående merverdiavgift på transaksjonskostnader ved kjøp og salg av eiendomsselskap. Spørsmålet er om et selskap har fradragsrett for inngående merverdiavgift på transaksjonskostnader ved kjøp av aksjene i andre type selskaper.

Tilknytningskravet

For å oppnå fradragsrett for inngående merverdiavgift, må anskaffelsen være pådratt «til bruk i» avgiftspliktig virksomhet, jf. merverdiavgiftsloven § 8–1. I denne vurderingen ligger det at kostnadene må være relevante, og ha en nær og naturlig tilknytning til den avgiftspliktige aktiviteten som drives, for å være fradragsberettiget. Vilkåret omtales også som «tilknytningskravet». Det er i all hovedsak dette vilkåret for fradragsrett som blir problematisert i praksis. Det må foretas en konkret vurdering for hvert enkelt tilfelle, for å vurdere om vilkåret er oppfylt.

Ren finansiell handel med aksjer er i utgangpunktet unntatt merverdiavgiftsloven. Det gis da heller ikke fradrag for inngående merverdiavgift på transaksjonskostnader knyttet til slik aktivitet.

Kan danne grunnlag for fradragsrett

Hvis anskaffelsen er begrunnet i industrielle eller konkurransemessige forhold for den avgiftspliktige virksomheten, er vi av den oppfatning at det kan danne grunnlag for fradragsrett. Det er her ofte snakk om investeringer foretatt for å bygge opp, utvikle eller utvide egen avgiftspliktig virksomhet. Etter vår oppfatning kan fradragsretten særlig begrunnes med følgende forhold:

  • Det kjøpte selskapet skal i stor grad integreres eller fusjoneres med det kjøpende selskapet etter oppkjøp.

  • Transaksjonen gjennomføres som ledd i intern restrukturering av den avgiftspliktige virksomheten som ikke endrer de reelle eierforholdene.

Selskapet som kjøpes, bør innlemmes i fellesregistrering* Flere selskaper, som i utgangspunktet er ulike avgiftssubjekter, kan anses som ett avgiftssubjekt når nærmere vilkår er oppfylt. med det kjøpende selskapet i Merverdiavgiftsregisteret i den avgiftsterminen oppkjøpet skjer.

Uklar rettstilstand

Rettstilstanden knyttet til fradragsrett for inngående merverdiavgift på transaksjonskostnader ved kjøp av selskaper er noe uklar. Myndighetene har de senere årene blitt mer restriktive på å godta fradragsrett, på grunn av ny rettspraksis. Vi vil også påpeke at Merverdiavgiftshåndboken for 2018 om dette temaet er endret markant fra fjorårets utgave, som i likhet med tidligere utgaver åpnet for fradrag ved kjøp av konkurrerende virksomheter for å utvide egen avgiftspliktig virksomhet.

Vi håper på en avklaring fra dom­stolene på dette temaet snart.

Fjern risikoen for tilleggsskatt

Vi anbefaler at virksomhetene har et bevisst forhold til temaet, og gjør en nøye vurdering av om de kan fradragsføre transaksjonskostnader. Det må alltid foretas en individuell vurdering i det enkelte tilfellet.

Vi anbefaler også at det legges ved en forklaring til mva-meldingen hvor det kreves fradrag for inngående merverdiavgift på transaksjonskostnader. I forklaringen må det gis riktige og fullstendige opplysninger om de forholdene som ligger til grunn for fradraget, og gjerne en kort redegjørelse om hvordan man har vurdert regelverket. Dette skal fjerne risikoen for å bli ilagt tilleggsskatt (tidligere tilleggsavgift),* Hvis virksomheten ikke leverer riktige og fullstendige opplysninger i mva-meldingen, kan skattemyndighetene ilegge tilleggsskatt. Denne er normalt 20 % av den skattemessige fordelen. dersom skattemyndighetene skulle mene at det ikke foreligger fradragsrett.

Det er også viktig å ha dokumentasjon (knyttet til anskaffelsene) som viser hva som er formålet med anskaffelsene, for å unngå at fradragsretten tapes.