Logg på for å laste ned PDF
Justering av inngående avgift ved bruksendring og overdragelse av fast eiendom:

Bagatellgrensen

Det skal ikke foretas justering av inngående avgift når endringen i bruken av en kapitalvare er bagatellmessig. Regelen har fått ufortjent liten oppmerksomhet. Forfatterne peker på ulike problemstillinger som kan oppstå ved anvendelsen av denne regelen og som kan ha stor økonomisk betydning.

Advokat

Bernt Ollestad

Rådgiver i Sticos

Advokat

Trygve Holst Ringen

Han har tidligere vært ansatt som advokat i Deloitte advokatfirma, og har hatt flere ulike stillinger i skatteetaten. Han er medlem av Skatteklagenemnda.

Dette handler artikkelen om

Artikkelen omhandler betydningen av bagatellgrensen ved bruksendring og overdragelse av fast eiendom. Justeringsreglene ble innført 1. januar 2008. Det skal ikke gjennomføres justering dersom endringen utgjør under ti prosentpoeng. Det er lite praksis knyttet til denne bestemmelsen. Lovens utgangspunkt er at det er fradragsprosenten ved justeringsperiodens begynnelse som er styrende for om det må justeres. I artikkelen blir det reist spørsmål om dette kan legges til grunn i alle sammenhenger. Dette gjelder særlig ved overdragelse av fast eiendom når mottaker har en lavere fradragsprosent enn overdrager. De beste grunner taler for at mottakers fradragsprosent på overtakelsestidspunktet legges til grunn i disse tilfellene.

Avgrensning

Merverdiavgiftsloven1* Merverdiavgiftsloven § 9-5 (3). inneholder en egen bestemmelse om at det ikke skal foretas justering dersom endring i fradragsprosenten er mindre enn ti prosentpoeng i forhold til fradragsprosenten ved justeringsperiodens begynnelse. Er endringen under denne grensen, er det verken plikt eller rett til justering.

Artikkelen begrenser seg til byggetiltak (kapitalvare),* Merverdiavgiftsloven § 9-1 (2) bokstav b.* Merverdiavgiftsloven § 9-1 (2) bokstav b. og behandler betydningen av bagatellgrensen i tilfeller som gjelder endring i egen bruk av kapitalvaren samt overdragelse. Reglene om fradrag for inngående avgift, og da særlig fordeling av inngående avgift, er bare sporadisk berørt i de tilfellene hvor dette har betydning for anvendelsen av justeringsreglene, men er ikke ment som noen uttømmende og fullstendig behandling.

Først omtales bestemmelsen om bagatellgrensen og forarbeider og fortolk­ningsuttalelse til denne bestemmelsen. Deretter behandles ulike problem­stillinger knyttet til praktisering av bagatellgrensen ved bruksendring og overdragelse av fast eiendom. De fleste spørsmålene oppstår særlig i tilknytning til overdragelse av fast eiendom, og enkelte problemstillinger vil bli illustrert ved eksempler.