Internasjonal skatt og avgift

Sidene er utarbeidet av advokatfullmektig Inger Camilla Gjeruldsen og advokatfullmektig Silje Leksell, begge Deloitte Advokatfirma AS

MVA – trekanthandel mulig

En mellommann som kjøper og selger varer i EU, med vareleveranse direkte fra leverandør MVA-registrert i et EU-land – og til MVA-registrert kjøper i et annet EU-land, må som hovedregel registrere seg og rapportere MVA på anskaffelsen i det landet varen sendes til.

Gjennom forenklet håndtering, såkalt trekanthandel, kan mellommann slippe registreringsplikt i det landet varen leveres, da sluttkjøper rapporterer MVA på anskaffelsen. Dette forutsetter blant annet at alle tre parter i kjeden benytter seg av en MVA-registrering i hver sin EU-stat og at varen leveres direkte fra leverandør i et EU-land til sluttkjøper i et annet EU-land.

Flere EU-land har tidligere ikke godtatt trekanthandel hvis mellommannen er MVA-registrert i samme land som leverandøren, altså det landet varene leveres fra. EU-domstolen har i dom C-580/16, Hans Bühler, nylig avklart at trekanthandel kan benyttes også i disse tilfellene, hvis mellommannen i aktuell transaksjon benytter seg av sitt MVA-nummer i den andre EU-staten.