Logg på for å laste ned PDF

Regnskapsføring av finansskatt

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforholdene, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svarene som er gjengitt.

Kategori: Regnskap, Skatt

Spørsmål: Fra 1. januar 2017 ble det innført finansskatt for foretak omfattet av næringshovedområde K. Hvordan skal finansskatten regnskapsføres og presenteres i regnskapet?

Svar: Finansskatten består av to elementer:

  • 5 % finansskatt av lønnsgrunnlaget (arbeidsgiveravgiftsgrunnlaget)

  • Forhøyet skattesats på alminnelig inntekt (skattemessig resultat)

Finansskatt på lønn

Finansskatt på lønn er hjemlet i folketrygdloven § 23–2a, og det er derfor nærliggende å betrakte dette som en ekstra arbeidsgiveravgift. Finansskatt på lønn beregnes av arbeidsgiveravgiftsgrunnlaget og regnskapsføres på tilsvarende måte som arbeidsgiveravgift.

I resultatregnskapet inngår finansskatt på lønn følgelig på linjen «Lønnskostnad», jf. regnskapsloven § 6–1 (1) nr. 6. I balansen inngår skyldig finansskatt på lønn (arbeidsgiveravgift) på linjen «Skyldige offentlige avgifter», jf. regnskapsloven § 6–2 første ledd bokstav D romertall III nr. 6.

I tillegg til at det regnskapsføres finansskatt på utbetalt lønn mv., må det avsettes for finansskatt på påløpt, ikke utbetalt lønn og skyldige feriepenger. Finansskatt på lønn (arbeidsgiveravgift) knyttet til skyldige feriepenger presenteres som «Annen kortsiktig gjeld», sammen med skyldige feriepenger, jf. regnskapsloven § 6–2 første ledd bokstav D romertall III nr. 7 og NRS 8 pkt. 6.2.1.7.6.

I lønnsnoten inngår finansskatt på lønn i linjen «Folketrygdavgift» (arbeidsgiveravgift), jf. regnskapsloven §§ 7–11 og 7–38. Linjen «Folketrygdavgift» (arbeidsgiveravgift) kan spesifiseres på ordinær arbeidsgiveravgift og finansskatt på lønn.

Dersom ledelsen mener det er vesentlig informasjon for regnskapsbrukerne, er det anbefalt at det i prinsippnoten, eller henholdsvis lønnsnoten og skattenoten, fremgår at foretaket er omfattet av finansskatten.

Finansskatt på alminnelig inntekt

Foretak som plikter å svare finansskatt på lønn, plikter også å svare finansskatt på alminnelig inntekt. Det vil si en forhøyet skatt på alminnelig inntekt sammenlignet med andre foretak.

Skattesats på alminnelig inntekt

2016

2017

2018

Foretak underlagt finansskatt

25 %

25 %

25 %

Andre foretak

25 %

24 %

23 %

For foretak som plikter å svare finansskatt, er skattesatsen uendret fra 2016, og det er vedtatt at skattesatsen skal være 25 % også i 2018 (se tabell ovenfor). Det er derfor ikke aktuelt å spesifisere noen endring i skattesats i avstemmingen av skattekostnaden som kreves av øvrige foretak etter NRS(F) Resultatskatt punkt 3.3.

Ved beregning av utsatt skatt anvendes skattereglene som er vedtatt å gjelde for fremtidige perioder, jf. NRS (F) Resultatskatt pkt. 3.1, jf. pkt. 2.2. Som hovedregel beregner foretak som plikter å svare finansskatt, utsatt skatt med 25 % i regnskapet for 2017. Unntaket vil være dersom det er fattet beslutninger eller oppstått hendelser som gjør at foretaket ikke plikter å svare finansskatt i fremtidige perioder, jf. NRS (F) Resultatskatt pkt. 2.2.

Formuesverdsettelse når aksjeselskap eier boligeiendom

Kategori: Skatt

Spørsmål: Et aksjeselskap eier fem utleieleiligheter. Inntektene fra utleien beskattes som næringsinntekt, men hvordan skal formuesverdien av leilighetene fastsettes, som boligeiendom eller næringseiendom?

Svar: Leilighetene verdsettes som boligeiendom. Av FSFIN § 4–10–2 (3) bokstav a fremgår det at bolig som verdsettes etter skatteloven § 4–10 (2) ikke skal anses som næringseiendom. Det gjelder selv om antall leiligheter er flere enn fire og det alminnelige virksomhetskravet er oppfylt.

Hver av de fem leilighetene verdsettes basert på antall kvadratmeter og beliggenhet ved å benytte boligkalkulatoren som finnes på skatteetaten: skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/tema-og-fradrag/Bolig/Likningsverdi/Boligkalkulator/boligkalkulator/

Det gjelder uavhengig av om leilighetene er seksjonerte eller ikke. Boliger med to, tre eller fire ikke-seksjonerte leiligheter skal derimot verdsettes ut ifra samlet antall kvadratmeter.