Forsterket dialog – virkemiddel for etterlevelse
Sentralskattekontoret for storbedrifter (SFS) har fått ansvaret for å implementere metodikken i prosjektet «Forsterket dialog». Sentralt i metodikken er et samarbeid mellom skattemyndighet og konsern basert på åpenhet og tillit. Artikkelen beskriver innholdet i den norske modellen.

Cand. jur.
Underdirektør Sentralskattekontoret for storbedrifter

Cand. jur.
Avdelingsdirektør Sentralskattekontoret for storbedrifter
Sentralskattekontoret for storbedrifter (SFS) tar i bruk Forsterket dialog – et virkemiddel overfor konsern som vurderes som egnede for denne samarbeidsformen. Metodikken er anbefalt av OECD, og er allerede tatt i bruk i mange land. Store konsern kan oppnå forutberegnelighet gjennom tidlige avklaringer. Ressursinnsatsen for både selskap og skattemyndighet flyttes da frem i tid. Forutsetningen er at konsernet kan og vil arbeide med internkontrollen på skatteområdet og eventuelt forbedre den. Det vil bidra til fremtidig etterlevelse. Samarbeidsformen er frivillig, og for å lykkes må den bygge på åpenhet og gjensidig tillit.
Skatteetaten gjennomførte i 2011–13 pilotprosjektet «Forsterket dialog» – et strategisk initiativ som bygget på anbefalinger fra OECD om en særlig etterlevelsesmetodikk overfor store virksomheter. Internasjonalt fattet mange land interesse for dette, og igangsatte nasjonale varianter. Det norske initiativet Forsterket dialog ble testet ut i et pilotprosjekt* Se omtale i Revisjon og Regnskap 2/2012. ledet av SFS.