Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforholdene, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svarene som er gjengitt.

Noteopplysning ved usikkerhet om fortsatt drift

Kategori: Regnskap og revisjon

Spørsmål: Vi er kjent med notekravet i regnskapsloven § 7–46 om at små foretak skal gi noteopplysninger ved usikkerhet om fortsatt drift. Gjelder tilsvarende for øvrige foretak? Hvis det ikke foreligger slik usikkerhet, skal det gis såkalt «negativ bekreftelse»?

Svar:

Foretak som ikke er små – usikkerhet om fortsatt drift

I foretak som ikke er små, skal det i årsberetningen gis en redegjørelse for usikkerhet om fortsatt drift, jf. regnskapsloven § 3–3a.

Ved vesentlig usikkerhet om fortsatt drift, må dette også opplyses om i note. Dersom det er tvil om foretaket kan fortsette virksomheten, vil en omtale av usikkerheten om fortsatt drift være viktig for å bedømme stilling og resultat. Opplysninger som er nødvendige for å bedømme foretakets stilling og resultat og som ikke fremgår av årsregnskapet for øvrig, skal gis i note, jf. regnskapsloven § 7–1.

Små foretak – «negativ bekreftelse»

Det er ikke krav etter regnskapsloven § 7–46 om å opplyse positivt i note om at det ikke er usikkerhet om fortsatt drift (såkalt «negativ bekreftelse»). Det er med andre ord heller ikke krav om å medta en bekreftelse på at forutsetning om fortsatt drift er til stede.

Kravet til å opplyse om usikkerhet om fortsatt drift er knyttet til den reelle situasjonen. Om den balanseførte egenkapitalen er lav eller negativ, men det reelt sett ikke er slik usikkerhet, er det ingen plikt til å gi noteopplysninger for små foretak.