Internasjonal skatt og avgift

Sidene er utarbeidet av advokatfullmektig Inger Camilla Gjeruldsen og advokatfullmektig Silje Leksell, begge Deloitte Advokatfirma AS

Nye momsregler for internettsalg i EU

I desember godtok rådet for økonomiske og finansielle spørsmål (ECOFIN) nye momsregler for salg av varer og tjenester på internett.

Fra 1. januar 2019 innføres ny terskelverdi for salg av elektroniske tjenester over internett for små virksomheter. Hvis salgsverdien er under 10 000 euro, kan selger benytte sitt lands momsregler ved salg av elektroniske tjenester til privatpersoner i EU. Dette er en forenkling ettersom dagens regler krever at selger beregner moms i henhold til kjøperlandets regler.

For virksomheter med grenseoverskridende handel under 100 000 euro innføres forenklede dokumentasjonskrav. Mens det i dag kreves to dokumenterte bevis, som kjøpers fakturaadresse eller IP-adresse, for å sannsynliggjøre hvor kjøper er etablert, vil det i fremtiden være tilstrekkelig med kun ett bevis.

På lengre sikt ventes flere forenklinger å tre i kraft. I 2021 ventes det at rapporteringssystemet MOSS (Mini One Stop Shop) utvides til å gjelde salg av varer og flere typer tjenester mellom ulike land. Pr. i dag kan systemet kun brukes for rapportering av salg av elektroniske tjenester.

Nåværende momsfritak for import av varer med verdi under 22 euro vil oppheves. Dette vil medføre at flere sendinger fra land utenfor EU blir avgiftspliktige. Selger vil imidlertid kunne benytte en forenklet importprosedyre og hvis varens verdi er maks. 150 euro, er det også mulig å benytte et forenklet rapporteringssystem.

Online markedsplasser blir ansvarlige for inndrivelse av MVA for salg som foretas fra deres plattformer hvis selger er en virksomhet etablert utenfor EU og kjøper er bosatt i EU. Det vil også gjelde salg fra selgers varelager som er lokalisert innenfor EU.