Logg på for å laste ned PDF

Avgiftsadvokaten svarer

Om Avgiftsadvokaten svarer

Ivan Skjæveland er advokat og partner i Deloitte Advokatfirma og er spesialist på avgiftsrett. Han har prosedert en rekke skatte- og avgiftssaker for domstolene, og har møterett for Høyesterett. Han er også en ofte benyttet foreleser innenfor sitt spesialområde og vil i denne spalten svare på spørsmål knyttet til avgift. Ev. spørsmål kan sendes: iskjaeveland@deloitte.no

Bortfall av alle avgiftspliktige leietakere

Spørsmål: Vi har et bygg som er utleid fullt ut til en avgiftspliktig leietaker. Dette leieforholdet vil nå opphøre, og foreløpig vil bygget bli stående tomt. Utløser dette justeringsplikt for oss?

Svar:

Skd 17.02.09

I merverdiavgiftsloven har vi en bestemmelse om at opphør av virksomheten vil utløse justeringsplikt. I en uttalelse fra 2009 presiserer Skattedirektoratet at i forhold til utleievirksomhet, er spørsmålet om virksomheten med utleie til avgiftspliktige leietakere er opphørt eller ikke. Det at en har utleie til ikke avgiftspliktige leietakere, betyr ikke at en unngår justering, hvis utleievirksomheten til de avgiftspliktige leietakerne har opphørt. Noen har forstått den aktuelle uttalelsen slik at et bortfall av alle de avgiftspliktige leietakerne automatisk medfører justeringsplikt. Etter vårt syn er ikke det en korrekt forståelse av uttalelsen. Selv om en mister alle de avgiftspliktige leietakerne, kan ikke dette automatisk anses som et opphør av virksomheten, så lenge en arbeider med å signere nye avgiftspliktige leietakere.

Skatt vest 07.07.17

Skatt vest bekreftet nylig vårt syn i en bindende forhåndsuttalelse, og uttalte følgende om spørsmålet:

«Det vil ikke utløse noen justeringsforpliktelse for X dersom leie­taker faller bort, og X må lete etter andre leietakere til fabrikken. Hvor lenge lokalene eventuelt kan stå tomme uten at utleievirksomheten må anses for å ha opphørt, blir en konkret vurdering, men X må i så henseende kunne innrømmes noe tid til å skaffe til veie nye leietakere.»