Logg på for å laste ned PDF

Spør advokaten

Om Spør advokaten

Jane Wesenberg er advokat og partner i EY Law. Hun arbeider særlig med arbeidsrett, personvern, petroleumsrett, forvaltningsrett og offentlige anskaffelser. EY Law tilbyr tjenester innen et bredt spekter av forretningsjus, og i denne spalten vil Jane svare på spørsmål knyttet til hele EY Laws fagområde. Har du spørsmål som også kan være av interesse for Revisjon og regnskaps lesere, kan disse sendes: jane.wesenberg@no.ey.com. i utgangspunktet vil kun spørsmål som kommer på trykk bli besvart.

Muligheten til å utsette og overføre feriedager

Å ta ferie er en rett, men også en plikt, som enhver arbeidstaker i utgangspunktet har hvert år. Når arbeidstaker ikke får avviklet all planlagt ferie i løpet av et kalenderår, kan det være mulig å flytte eller overføre deler av ferien.

Ferietiden

Den alminnelige ferietiden er 25 virkedager hvert år. Som virkedager medregnes også lørdager med mindre dette er en lovbestemt helge- eller høytidsdag, eller annet er bestemt i tariff- eller arbeidsavtale. Dette innebærer at en arbeidstaker i praksis har et lovbestemt krav på fire uker og én dag ferie hvert kalenderår. Retten til 25 feriedager gjelder for enhver arbeidstaker som tiltrer senest 30. september i kalenderåret. Dersom arbeidstaker tiltrer etter den 30. september, gir ferieloven en ferietid på seks feriedager. Arbeidstakere som er eller blir 60 år i løpet av kalenderåret, har krav på én uke ekstra ferie (seks arbeidsdager inkludert lørdager, i praksis fem dager). Imidlertid kan arbeidstaker ha rett til mer ferie enn det som følger av loven, og mange arbeidstakere har rett til en femte ferieuke fremforhandlet gjennom arbeidskontrakt eller tariffavtale.

Som hovedregel kan arbeidsgiver fastsette ferietiden til sine arbeidstakere, men dette skal gjøres i samråd med arbeidstakeren. Det vil si at de fleste arbeidstakere får oppfylt sitt ønske om tidspunkt for egen ferie, så lenge det er enighet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Overføring av ferie

Arbeidsgiver har et ansvar for at arbeidstakerne tar ut all lovbestemt ferie i løpet av kalenderåret. Arbeidstaker har også plikt til å medvirke til avviklingen av ferien. Imidlertid er det et unntak i tilfeller der arbeidstaker kan overføre inntil 12 virkedager av den lovbestemte ferien til det påfølgende kalenderåret, dersom dette gjøres gjennom en skriftlig avtale med arbeidsgiver. Et slikt behov kan blant annet oppstå dersom arbeidstaker selv ønsker litt ekstra ferie i det fremtidige kalenderåret, eller når arbeidsbelastningen er såpass stor i det konkrete kalenderåret at arbeidstaker ber om utsettelse fordi han eller hun ikke har tid til å avvikle ferie i det nåværende kalenderår. Retten til å overføre ferie er imidlertid begrenset til feriedager og kan ikke tas ut i penger.

En følge av å overføre ferie, er at utbetalte feriepenger blir noe redusert, da det kun er mulig å få feriepenger for avviklet ferie. Dette gjelder også i de tilfellene det er tale om overføring grunnet arbeidsuførhet eller foreldrepermisjon. Arbeidstaker mottar i slike tilfeller heller lønn, sykepenger eller foreldrepenger. Feriepengene for eventuell ferie som ikke er avviklet, kan kun utbetales dersom arbeidsforholdet opphører.

Sykdom i ferien

Hvis arbeidstaker blir syk rett før eller i løpet av ferien, er det mulig å utsette den delen av ferien når man er syk. Vilkåret for dette er at arbeidstaker har vært 100 prosent arbeidsufør/sykmeldt i perioden, og at det foreligger legeerklæring som bekrefter arbeidstakers sykmelding. Legeerklæringen må fremsettes overfor arbeidsgiver så fort som mulig etter at arbeidstaker er tilbake på jobb. Blir arbeidstaker helt arbeidsufør før ferien kan han eller hun kreve at hele ferien utsettes til senere i kalenderåret. Dersom arbeidsuførheten oppstår i løpet av ferien kan arbeidstaker kreve at et tilsvarende antall virkedager utsettes til senere i kalenderåret.

Tidligere var det slik at arbeidstaker måtte ha vært arbeidsufør i minst seks virkedager for at ferien skal kunne utsettes og gis som ny ferie. Regelen ble endret fra 1. juli 2014 som følge av at EU-domstolen hadde tolket arbeidstidsdirektivets feriebestemmelse til ikke å kunne begrense retten til utsatt ferie med et minste antall dagers sykdom. Det vil si at det i dag er mulig å kreve å få utsatt f.eks. fem feriedager dersom arbeidstaker har vært sykmeldt i fem dager i løpet av ferien.