Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforholdene, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svarene som er gjengitt.

Gave fra holdingselskap

Kategori: Skatt

Spørsmål: Mor og far eier Holding AS som igjen eier Drift AS. Nina er deres eneste datter. Mor og far ønsker at hun skal overta Drift AS og planlegger å gi henne alle aksjene i selskapet.

Utløser gaven beskatning?

Svar: Ja. Mor og far eier ikke aksjene i Drift AS, men aksjene i Holding AS. Aksjene i Holding AS kan de fritt råde over. Hvis de derimot overfører aksjene i Drift AS eller andre eiendeler som Holding AS eier, anses dette som et uttak fra Holding AS og en utdeling til mor og far.

Holding AS skal da uttaksbeskattes etter omsetningsverdien av det som er tatt ut, jf. skatteloven § 5–2. Siden det er aksjer som er tatt ut, vil det på grunn av fritaksmetoden ikke bli noen beskatning i Holding AS. Om det eksempelvis var en bil eid av Holding AS som ble gitt til Nina, skulle Holding AS beskattes som om bilen var solgt av selskapet.

Mor og far skal samtidig beskattes som om de har fått aksjene eller bilen utdelt til seg som et utbytte, jf. skatteloven § 10–11 annet ledd. Også her legges omsetningsverdien til grunn for beregningen.

Nina får en inngangsverdi tilsvarende det beløpet mor og far er blitt beskattet for.

Aksjerettslig må gaven behandles etter reglene om utbytte i aksjeloven kapittel 8, jf. aksjeloven § 3–6 annet ledd.