Logg på for å laste ned PDF

Et betimelig spørsmål

Enkelte forskere mener at regnskapsrapporteringen er «irrelevant», regnskapsprodusentene bruker andre tall enn regnskapstallene i sin kommunikasjon med markedet, nye former for selskapsrapportering er i fremvekst, og regulerende myndigheter åpner for mindre hyppig regnskapsrapportering. Hva er galt med dagens finansielle rapportering?

Dr. oecon. og statsautorisert revisor

Steinar S. Kvifte

Partner EY

Aktuelt om finansiell rapportering

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale spørsmål om finansiell rapportering. Det vil kunne være nye standarder eller tolkninger fra IASB eller NRS, men også relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, eller kommentarer til andre relevante utviklingstrekk med betydning for norske foretaks finansielle rapportering.

En regnskapsfaglig spesialistgruppe i EY er forfattere av spalten. Dette nummerets spalte er forfattet av dr. oecon., statsautorisert revisor og nordisk IFRS-leder Steinar S. Kvifte.

«Irrelevante» regnskap

Baruch Lev og Feng Gu utga i 2016 boken «The End of Accounting» (Wiley). Boken er et produkt av mange års omfattende forskning og forfatternes særlige interesse for regnskapsrapportering. Lev og Gu viser, basert på amerikanske data, at regnskapets «verdirelevans» har vært stadig fallende i moderne tid, og særlig sterkt fallende de siste tiårene. Med verdirelevans siktes det til regnskapets evne til å forklare rapporteringsenhetens markedsverdi. Lev og Gu begrunner regnskapets manglende verdirelevans blant annet med at de store verdidriverne i store deler av næringslivet, nemlig immaterielle ressurser, i stor grad ikke reflekteres i regnskapet og at regnskapstallene i betydelig grad er basert på høyst usikre estimater som har liten prediksjonskraft. Et annet forhold som ytterligere reduserer regnskapets relevans er timingen – mye av den isolert sett verdirelevante informasjonen i regnskapet er allerede kjent i markedet når regnskapet publiseres.