Logg på for å laste ned PDF

Regnskapet opp i skyen

Vi får mange henvendelser om man kan bruke skytjenester til behandling av regnskap. I denne artikkelen vil vi forsøke å redusere noe av usikkerheten som finnes, og gi noen løsninger for de som vil ta i bruk formålstjenlig teknologi.

Advokat

Ole Marius Bachke

Partner i Deloitte Advokatfirma

Advokatfullmektig

Charlotte Thuesen

Deloitte Advokatfirma

Usikkerhet

Bokføringsloven påfører virksomheter strenge krav om oppbevaring av regnskap. Disse reglene fremstår ikke alltid som enkle å forstå i møte med teknologi. For eksempel følger det av loven at regnskapsmaterialet må være tilgjengelig i lesbar form og kunne skrives ut på papir fra terminal eller lignende i Norge i hele oppbevaringsperioden. Fører man regnskapet i en skytjeneste, kan man anses for å føre regnskap i utlandet, selv om man sitter på et kontor i Oslo. Kan man da egentlig bruke skytjenester til regnskapsføring i det hele tatt?

Teknologi gir gode muligheter for effektivisering, forenkling og lavere kostnader for de aktuelle virksomhetene. I tillegg kan teknologi under de rette forutsetningene også gi økt informasjonssikkerhet. Det er derfor gode grunner til å føre regnskap i skyen, innenfor bokføringsregelverkets rammer. Bokføringsreglene er heller ikke et uoverkommelig hinder for bruk av sky­tjenester, men det er noen forhold som må være på plass.