Logg på for å laste ned PDF

Avgiftsadvokaten svarer

Om Avgiftsadvokaten svarer

Ivan Skjæveland er advokat og partner i Deloitte Advokatfirma og er spesialist på avgiftsrett. Han har prosedert en rekke skatte- og avgiftssaker for domstolene, og har møterett for Høyesterett. Han er også en ofte benyttet foreleser innenfor sitt spesialområde og vil i denne spalten svare på spørsmål knyttet til avgift. Ev. spørsmål kan sendes: iskjaeveland@deloitte.no

Advokat

Ivan Skjæveland

Deloitte Advokatfirma

Salg av eiendomsselskap – transaksjonskostnader

Spørsmål:Vi har solgt et eiendomsselskap som har inngått i en avgiftsmessig fellesregistrering. Eiendommen i det aktuelle selskapet har inngått i fellesregistreringens frivillig mva-registrerte utleievirksomhet. Vil vi kunne gjøre fradrag for pådratt merverdiavgift i forbindelse med salget av dette selskapet?

Svar: Avgiftsmyndighetene har i den senere tiden strammet inn praksisen med å tilkjenne fradragsrett for transaksjonskostnader knyttet til salg av frivillig registrerte eiendomsselskaper som inngår i en felles­registrering. Dette under henvisning til Høyesteretts avgjørelse i den såkalte Telenor-saken. Her ble Telenor nektet fradrag for merverdiavgift på advokatkostnader pådratt i forbindelse med salg av et datterselskap.

I Klagenemnda for merverdiavgifts avgjørelse av 30. juli 2016 er det imidlertid slått fast at avgiftsmyndighetene har gitt Telenor-dommen en for vid rekkevidde. Klagenemnda presiserer at Telenor-dommen og etterfølgende tolkningsuttalelse fra Finansdepartementet ikke omtaler de særlige forholdene som gjør seg gjeldende ved salg av frivillig registrerte eiendomsselskaper som har vært omfattet av en fellesregistrering. I slike tilfeller er det nærliggende å behandle transaksjonen som salg av driftsmidler i den avgiftspliktige utleievirksomheten.

Skattedirektoratet har signalisert at de om kort tid vil komme med et fellesskriv vedrørende fradragsrett for transaksjonskostnader. Det gjenstår å se om Skattedirektoratet vil følge Klagenemnda, eller om de vil forsøke seg på en omkamp. Inntil videre må det likevel kunne legges til grunn at Telenor-dommen ikke rokker ved fradragsretten i disse tilfellene.