Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Firmatur med tre overnattinger

Kategori: Skatt

Spørsmål: Arbeidsgiver planlegger å invitere alle ansatte på et storbyopphold. Det legges opp til et omfattende program, men uten noe faglig innhold. Turarrangøren mener at oppholdet ideelt sett bør gå over tre netter. Arbeidsgiver er skeptisk og viser til at reiser på mer enn to overnattinger er skattepliktig for de ansatte. Arrangøren foreslår da at den enkelte ansatte kan betale det siste hotelldøgnet selv og dermed unngå beskatning. Har arrangøren rett?

Svar: Nei, ansattes egenbetaling medfører ikke at oppholdet blir skattefritt for den ansatte. Har oppholdet en varighet på mer enn to overnattinger anses det som ferie og ikke som velferdstiltak i skattelovens forstand. Fordel ved slike opphold vil derfor alltid være skattepliktig, jf. Lignings-ABC 2016 s. 1563 stikkord «Velferdstiltak» pkt. 2.15. Har den ansatte selv betalt noe, holdes tilsvarende beløp utenfor ved beregning av skattepliktig fordel.