Internasjonal skatt og avgift

Sidene er utarbeidet av advokatfullmektig Inger Camilla Gjeruldsen og advokatfullmektig Martin Hauger, begge Deloitte Advokatfirma AS

Momssats og momsregistreringer under lupen i Italia

Den italienske regjeringen har i sitt forslag til statsbudsjett droppet å øke den alminnelige momssatsen i landet fra 22 til 24 prosent. Dette var en økning italienske styresmakter i 2015 besluttet å foreta hvis man ikke lyktes med å redusere stats­gjelden, men forslaget ble altså likevel droppet fra neste års statsbudsjett. Bakgrunnen for dette er bl.a. at regjeringen ikke ønsker å provosere befolkningen ­unødig før en planlagt folkeavstemning i desember.

Som et alternativ til satsøkningen håper nå den italienske regjeringen å kunne reforhandle de strenge Euro-kravene Italia er underlagt og unngå ytterligere innstrammingstiltak. EU ser med bekymring på den økende italienske statsgjelden, som i dag er en av verdens største, og bekymringen blir neppe mindre av at regjeringen ikke gir noen håndfaste kommentarer til hvordan provenytapet ved å ikke øke momssatsen skal dekkes.

I andre deler av den italienske momsverdenen har italienske skattemyndigheter nå varslet at de vil slette over 60 000 italienske momsnumre fra VIES-ordningen. Slettingen er gjort som et ledd i arbeid mot svindel, og det er varslet at tiltaket vil ramme alle bedrifter som ikke rapporterte noe i EC Sales List i første kvartal 2015. Fjerning fra VIES-systemet vil for de rammede bedriftene kunne innebære at man ikke lenger har muligheten til å foreta avgiftsfrie transaksjoner B2B over landegrensene i EU.