Logg på for å laste ned PDF
Endringen i revisorloven 2011:

Endret skatteatferd for aksjeselskaper som velger bort revisjon

Siviløkonom

Andreas Arentz Nygaard

BDO

Små aksjeselskaper som velger bort revisjon, endrer skatteatferd ved at de blir mer skatteaggressive. I tillegg er bruk av ekstern regnskapsfører og styreleders eierandeler av betydning for selskapenes skatteatferd.

Skatteatferd og skatteaggressivitet

I denne avhandlingen studeres skatteatferd gjennom en tredeling av begrepet. Skatteatferd deles i skatteplanlegging, skatteomgåelse og skatteunndragelse. Skatteplanlegging defineres som lovlige aktiviteter som reduserer beskatningen og ikke er i konflikt med lovgivers intensjon (Fallan, 1989). Skatteomgåelse er også lovlige skattereduserende aktiviteter, men vil stride mot lovens intensjon (Amundsen, 1982). Skatteunndragelse er skattereduserende handlinger som strider mot gjeldende lovverk. For å studere den helhetlige skatteatferden, og ikke de ulike typene skatteatferd, introduseres skatteaggressivitet som et vidtfavnende uttrykk for skatteatferd.

Skatteaggressivitet defineres som alle transaksjoner som påvirker firmaets eksplisitte skattebetaling (Dyreng et al., 2008). Skatteaggressivitet kan betraktes som en skala med lovlig skatteplanlegging på den ene siden og ulovlig skatteunndragelse på den andre siden. Som innenfor kunst, vil graden av aggressivitet (skjønnhet) bestemmes av øyet som ser; det vil være ulike meninger om hvor skatteaggressiv en handling er.