Logg på for å laste ned PDF

Nye tollregler i EU

1. mai 2016 ble det innført en rekke endringer i tollreglene i EU. De største endringene knytter seg til beregningsgrunnlaget for toll, men også i andre tollrelaterte endringer som det er viktig å kjenne til for norske selskaper som enten selv driver import til eller eksport fra EU, eller som har etablert konsernselskaper i EU.

Advokatfullmektig

Nikolaos Kratimenos

EY

Advokat

Pål Valheim

Senior Manager EY

Endringer i EUs tollov, Union Customs Code (UCC)

Union Customs Code («UCC») er EUs nye tollov som trådte i kraft 1. mai 2016. UCC er et resultat av en langvarig prosess og tar sikte på å implementere et moderne regelverk på tollområdet. UCC ble vedtatt i 2013 og erstatter EUs gamle tollov fra 1992, nemlig Community Customs Code (CCC). En av hovedmålsettingene med UCC er å modernisere og strømlinjeforme tollprosedyrer i EU for å sikre en raskere og sikrere tollbehandling. UCC introduserer således viktige endringer som påvirker tollprosedyrer og andre ordninger nyttet til import, midlertidig import av varer for bearbeiding, samt eksport av varer. Det er lagt opp til at endringene i UCC gradvis vil bli innført/settes i kraft frem til 31. desember 2020. Endringene som trådte i kraft 1. mai 2016, omfatter således ikke alle endringene som vil komme som følge av UCC.

Endringene i UCC vil påvirke norske næringsdrivende på ulike måter. Mange norske selskaper driver eller har planlagt salgsvirksomhet i EU, der de fra forretningssted/filial i EU driver import av varer for salg i EU-området eller til land utenfor EU. Andre selskaper vil berøres i forbindelse med at de sender varer til EU for bearbeiding og dermed har behov for å anvende spesielle tollprosedyrer.

Ikke minst har mange norske selskaper/konsern etablert konsernselskaper i EU. Endringene i UCC vil kunne påvirke lønnsomheten i konsernet.

Også norske selskaper som ikke driver virksomhet i EU, kan berøres mer indirekte av UCC. Dette ved at eventuelle økte tollrelaterte kostnader i EU kan medføre høyere priser på varer som de kjøper fra leverandører i EU.

I denne artikkelen gir vi en oversikt over de viktigste endringene i UCC som trådte i kraft fra 1. mai 2016, herunder konsekvenser som norske virksomheter bør være informert om.