Logg på for å laste ned PDF

Transaksjonsstruktur og merverdiavgift

Merverdiavgiftsregelverket inneholder en rekke snubletråder som kan ha stor økonomisk betydning. Små endringer i en transaksjonsstruktur kan gi avgiftskostnader i millionklassen.

Advokat

Siri Midling Larsen

EY Tax & Law

Advokat

Jarle Nordal

EY Tax & Law

Utvalgte avgiftsmessige problemstillinger

Næringslivet er i stadig utvikling, noe som gjør at endring og omstrukturering er en nødvendig del av de fleste virksomheter. Driftsendringer og omstrukturering kan gjøres på ulike måter gjennom fisjon/fusjon eller omdannelser, alternativt salg av selskaper, hele eller deler av virksomheten («carve out») eller eiendeler. Hensynet til forenkling for de næringsdrivende, samt skatte- og avgiftsmessig kontinuitet ved transaksjoner, fremheves ofte som viktige hensyn i forbindelse med praktisering av eksisterende regelverk og utarbeidelse av ny lovgivning. I denne artikkelen vil vi løfte frem noen utvalgte avgiftsrettslige problemstillinger tilknyttet ulike typer transaksjoner som viser at slike hensyn ikke alltid får gjennomslag ved avgiftsmyndighetenes praktisering av regelverket.

En rekke transaksjoner er i seg selv unntatt fra merverdiavgift (ikke avgiftspliktige), for eksempel overdragelse av aksjer eller fast eiendom, eller transaksjoner fritatt for merverdiavgift (avgiftspliktig, men 0 % mva) som avgiftsfritatt virksomhetsoverdragelse. Merverdiavgift har likevel betydning for de fleste transaksjonene, uavhengig av om selve transaksjonen genererer merverdiavgift eller ikke.

Merverdiavgiftshåndteringen av kostnader som pådras i forbindelse med gjennomføringen av transaksjonen, såkalte transaksjonskostnader, vil ikke bli behandlet i denne artikkelen.