Logg på for å laste ned PDF

Aktuelt

Skatteendringer i revidert nasjonalbudsjett

Innstramming i reglene om beskatning av lån fra selskaper, utsatt betaling av formuesskatt ved underskudd og MVA-fritak ved utdeling av matvarer til veldedige formål, er de største skattenyhetene i revidert budsjett.

Regjeringen la frem revidert budsjett 11. mai 2016. De viktigste skatte- og avgiftsforslagene er:

Skattlegging av lån fra selskap til aksjonær og deltaker

Reglene som ble innført med virkning fra 7. oktober 2015 om beskatning av låneopptak fra selskap til personlig aksjonær, omfattet ikke låneopptak fra deltakerlignet selskap til personlig deltaker. Dette blir endret med virkning fra 11. mai 2016.

Regelen om beskatning av lån skal også omfatte lån til personlige skattytere som eier aksjer eller andeler indirekte gjennom et deltakerlignet selskap.

Slik reglene ble utformet da de opprinnelig ble vedtatt, omfattet regelen om skatteplikt også sikkerhetsstillelse til fordel for aksjonær, men ikke sikkerhetsstillelse til fordel for aksjonærs nærstående. Også dette blir endret med virkning fra 11. mai 2016.

Merverdiavgiftsfritak ved utdeling av matvarer til veldedige formål

Regjeringen foreslår fritak fra merverdiavgift ved uttak av matvarer som blir levert uten vederlag til et veldedig formål. Det blir stilt som vilkår at varene leveres vederlagsfritt til en mottaker som er registrert i Enhetsregisteret og mottakeren må dele ut varene på veldedig grunnlag.

Tilpasning av skattebegrensningsregelen til trinnskatten

Regjeringen foreslår å la skattebegrensingsregelen også gjelde for trinn 1 og 2 i trinnskatten, og ikke bare for skatt på alminnelig inntekt og trygdeavgift slik reglene er nå.

Varsling om en ordning med utsatt formuesskatt

Formuesskatten kan være spesielt utfordrende i krevende tider når eierne må ta ut utbytte fra virksomheter som går med underskudd for å betale formuesskatten. I forbindelse med budsjettet for 2017 vil regjeringen foreslå en midlertidig og avgrenset ordning med utsatt formuesskatt for eiere av virksomheter som går med regnskapsmessig underskudd. Ordningen skal gjelde fra og med inntektsåret 2016.

Endringer i eiendomsskatteloven

Regjeringen foreslår å gi kommunene adgang til å frita fritidseiendommer når de skriver ut eiendomsskatt. Regjeringen foreslår videre at eiendomsskattesatsen på boliger og fritidseiendommer skal være på minstenivået på to promille det første året kommunen skriver ut eiendomsskatt på slike eiendommer, også når kommunen har skrevet ut eiendomsskatt på annen eiendom tidligere.

Skogbruk

Regjeringen foreslår å endre overgangsordningen for skog som fra 2016 ikke lenger blir regnet som skogbruk, slik at skogeieren kan velge å føre gjennomsnittsunderheng (skattlagt inntekt er lavere enn faktisk årsinntekt) på gevinst- og tapskonto.

Produktavgift på førstehåndsomsetning av fisk

Regjeringen foreslår å redusere produktavgiften fra 2,7 prosent til 2,5 prosent fra 1. juli 2016.