Logg på for å laste ned PDF
Ny skatteforvaltningslov:

Vanskelige forenklinger

Den nye skatteforvaltningsloven som vil gjelde fra 1. januar 2017, er et solid arbeid fra departementets side, men noen av forenklingene i regelverket består dessverre i å fjerne skattyteres rettigheter. Skattyter som samvittighetsfullt fyller ut sin selvangivelse, er for eksempel ikke lenger beskyttet av ligningslovens toårsfrist mot endring i vedkommendes disfavør.

Advokat

Einar Harboe

Advokatfirmaet Harboe & Co

Advokat

Øystein Andal

Advokatfirmaet Harboe & Co

Samler saksbehandlingsreglene

Formålet med skatteforvaltningsloven er først og fremst å samle saksbehandlingsreglene for både skatter og avgifter. I dette ligger et mål om kontinuitet i forhold til dagens saksbehandlingsregler, noe som avdramatiserer lovprosessen.

Tanken er at skattyternes rettssikkerhet skal styrkes ved at regelverket blir mer tilgjengelig. Dette er utvilsomt tilfellet for så vidt gjelder forskriftene, som det pr. i dag er vanskelig å få oversikt over. Her ligger det et reelt forbedringspotensial. Når det gjelder selve loven, er det ikke til å komme forbi at en bruker som ønsker å få oversikt over saksbehandlingsreglene som gjelder for formues- og inntektsskatt, vil slite. Det er vanskelig å orientere seg i en lov som ikke bare gjelder formues- og inntektsskatt, men som omfatter høyst forskjellige skatter og avgifter.