Internasjonal skatt og avgift

Sidene er utarbeidet av advokatfullmektig Inger Camilla Gjeruldsen og advokat Morten Rivelsrud, begge Deloitte Advokatfirma AS

Foreslår pliktig offentliggjøring av land-for-land-informasjon

Europakommisjonen fremla i april forslag til regler som vil pålegge de største konsernene innen EU plikt til å offentliggjøre en årlig rapport som viser konsernets omsetning og skatt betalt i hver enkelt medlemsstat, samt annen informasjon om virksomheten pr. land. For virksomhet utenfor EU vil det i utgangspunktet kun være plikt til å rapportere tall for disse landene samlet, men dersom konsernet er etablert i land definert som skatteparadis, må informasjonen for disse statene presenteres inndelt i land/stat.

Hensikten med de foreslåtte reglene er å gi offentligheten innsyn i verdiskapning og skattlegging i de ulike landene. Mange medlemsstater er i disse dager i ferd med å implementere land-for-landrapporteringsformatet i tråd med OECDs anbefalinger, og Europakommisjonen legger til grunn at tilsvarende format skal danne grunnlaget for den offentlige rapporteringsforpliktelsen.

Dersom reglene innføres, vil det implementeres gjennom endring av eksisterende EU-direktiv for regnskap.