Logg på for å laste ned PDF

Fradrag for tilskudd til datterselskap

Seniorskattejurist

Mari Kolstad Larsen

Sentralskattekontoret for storbedrifter

Saken gjaldt spørsmål om et selskap kan få fradrag for tilskudd til forskning og utvikling (FoU-tilskudd) til datterselskap. I bindende forhåndsuttalelse (BFU) 2016–602 konkluderte Sentralskattekontoret for storbedrifter (SFS) med at skatteloven § 6–24 første ledd ikke gir hjemmel for fradragsrett.

Innsenders fremstilling av faktum og jus

På bakgrunn av de opplysningene som er gitt i anmodningen, legges det til grunn at selskapet er et holdingselskap. Selskapet fungerer også som konsernets hovedkontor, og har ansatte som yter tjenester til datterselskapene.

Konsernet er kunnskapsbasert og leverer teknologiske systemer og løsninger til kunder i ulike næringer og sektorer. Datterselskapene driver daglig forskning og utvikling innen sine fagfelt.

Etablering av tilskuddsordning for felles FoU-prosjekter

Utgangspunktet i konsernet er at FoU-kostnader finansieres med datterselskapets egne midler. Selskapet ønsker i tillegg å opprette en finansieringsbase som skal gi tilskudd til fremtidige FoU-prosjekter på tvers av datterselskaper og fagområder. Hovedformålet med tilskuddene er å starte FoU-prosjekter som ellers ikke ville blitt igangsatt, fordi prosjektet ligger utenfor selskapets kjernevirksomhet eller i grenseland mellom flere datterselskaper.

Selskapet skal etablere en gruppe som skal velge ut og sette rammene for hvilke FoU-prosjekter som kvalifiserer for tilskudd. De ulike kriteriene er basert på blant annet nyskapning og utviklingspotensial. Tilskuddene skal således bidra til at datterselskapene og forretningsområdene samlet sett utnytter sitt potensial bedre og til nytte for konsernet som helhet.

Den konkrete transaksjonen

Selskapet har bedt skattekontoret ta stilling til om et tilskudd på kr 12 millioner til et felles FoU-prosjekt mellom de to heleide datterselskapene, A og B er fradragsberettiget etter sktl. § 6–24 første ledd. Prosjektet har som formål å utvikle et nytt teknologisk produkt. Det nye produktet skal baseres på teknologi som eies av selskap A. Produktet skal selges i markeder hvor både selskap A og selskap B opererer.