Logg på for å laste ned PDF

Lovfesting av den ulovfestede gjennomskjæringsregelen

Artikkelen gir en oversikt over, og kommenterer, hovedelementene i den foreløpige utredningen om lovfesting av den ulovfestede gjennomskjæringsregelen. Forslagets høringsfrist er 15. juni.

Advokat

Arild Vestengen

Partner i EY

Advokatfullmektig

Anine Karstensen

Advokatfullmektig i EY

Den ulovfestede gjennomskjæringsregelen

Som hovedregel skal skattyters valg av transaksjonsmønster og avtalestruktur respekteres av ligningsmyndighetene og således legges til grunn skatterettslig. Norge har imidlertid siden 1900- tallet hatt en ulovfestet agjennom­skjæringsregel som gir skattemyndighetene anledning til å omklassifisere en disposisjon, for så å anvende skatte­reglene på det omklassifiserte forholdet.

Professor emeritus Frederik Zimmer leverte sin foreløpige utredning om lovfesting av den ulovfestede gjennomskjæringsregelen til Finansdepartementet 15. mars 2016.* NOU 2016:5 Omgåelsesregel i skatteretten – Lovfesting av en generell omgåelsesregel i skatteretten Forslaget modifiserer den gjeldende regelen på en rekke sentrale punkter. Zimmers mandat kan sees i lys av en rekke endringer i både det nasjonale og internasjonale skatteklimaet som i de siste årene har hatt et økt fokus på overskuddsflytting og skatteunndragelse som et tiltak mot internasjonale selskapers bruk av aggressiv skatteplanlegging.* Se for eksempel OECDs prosjekt «Base Erosion and Profit Shifting».